U fokusu

Konačna verzija Zakona o MPO upućena u Sabor

Konačna verzija Zakona o MPO upućena u Sabor

VLADA je u Sabor uputila konačnu verziju Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Resorni ministar Rajko Ostojić naglasio je da Zakon omogućava optimalno liječenje i svima omogućava mogućnost izbora.

Ženina dobna granica za umjetnu oplodnju, ako tako procijeni liječnik, može se pomaknuti i na više od 42 godine. “Ovo je duboko human zakon kojim se želi pomoći ljudima”, poručio je premijer Milanović.
“I da širi prostor šanse, a da to ne radi ni na čiji uštrb i ni na čiju štetu. To je naša svijest o zakonu. Ako on nekoga vrijeđa, nama je duboku žao, ali ovo je naš program i ovo je orijentacijski i vrijednosno dio programa koji smo najavili i koji provodimo. Programa za koji smo dobili povjerenje bez želje da bilo koga ponizimo i unizimo, da bilo koju vrijednost, ljudsku, društvenu, biblijsku ako hoćete stavimo u drugi ili treći plan”, rekao je Milanović.

Ovaj zakon bi mogao izazvati mnogo bure u javnosti, a kao najveći kritičar se pokazala Katolička crkva koja je i prije javno kritizirala neke njegove odredbe. Na udaru bi se moglo naći članak koji kaže da pravo na potpomognutu oplodnju ima i punoljetna žena “koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu”.

Žene će samo morati dati svoj pristanak na medicinski potpomognutu oplodnju te proći psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje. U konačnom prijedlogu zakona stoji da se može oploditi maksimalno 12 jajnih stanica, a u ženu se smiju unijeti najviše dva zametka odjednom, dok se preostali zamrzavaju na pet godina nakon čega se uz pristanak mogu darovati.