U fokusu

IMENOVANA TRUDNA

Prve žene Silicijske doline i korporativne Amerike

Prve žene Silicijske doline i korporativne Amerike

Marissa Mayer, jedna od vodećih rukovoditeljica Googlea, sljedeći tjedan postaje direktorica u Yahoou i time jedna od najuglednijih poslovnih žena Silicijske doline i korporativne Amerike.

Svoju karijeru započela je kao (prva žena) inženjerka u Google-u, a kasnije je promaknuta u voditeljicu lokacijskih usluga te je nadgledala i vodila ukupno 20 do 25 posto kompanije. Zaslužna je i za poznatu Googlovu, jednostavnu, bijelu početnu stranicu i način interakcije korisnika/ica s uslugama Gmail, Google News i Google Images.

U znaku većih ambicija, nakon 13 godina u Google-u, Mayer se u travnju pridružuje upravi Wal-Marta te postaje jedna od četiri žene od 16 članova odbora tog poduzeća. Ipak, oko ponude u Yahoo-u, nije dugo dvoumila.

Njezino imenovanje na visoku poziciju označava prekretnicu za Yahoo, čija je popularnost posljednjih godina opala. Pionirska internetska kompanija zaslužna za razvoj industrije 1990-ih, nije se uspjela prilagoditi promjenama i inovacijama poput sofisticirane pretraživačke tehnologije i društvenih medija, nakon što su Google i Facebook postali vodeći u tim segmentima. Ipak, korisnici Yahooa, i dalje su među najbrojnijim na internetu, a na 37-godišnjoj Mayer je sada teški zadatak povratiti nekadašnji status.

Kao predsjednica i izvršna direktorica Yahooa, Mayer se pridružuje kratkoj listi žena u tehnologijskoj industriji na visokim pozicijama. U elitnom klubu, između ostalog, nalaze se Meg Whitman, izvršna direktorica Hewlett-Packard-a, predsjednica I.B.M.-a Virginia M. Rometty te Sheryl Sandberg, direktorica Facebooka.

Vrijedi napomenuti da će Mayer postati jedna od prvih izvršnih direktorica koja je na tu poziciju imenovana trudna!

Eksperti iz svijeta tehnologije i poduzetništva lagano sumnjaju u njezinu mogućnost unapređenja poslovanja Yahoo-a, ali i žene u uspješno kombiniranje majčinstva i karijere. Ipak, njezina objava čelnicima Yahoo-a nije izazvala nikakve reakcije niti sankcije.

“Nitko u Odboru nije izrazio ikakvu zabrinutost radi moje trudnoće te su mi, bez ikakvih sumnji, ponudili posao na rukovodećoj poziciji”, kazala je.

Facebook imenovao Sheryl Sandberg prvom direktoricom

Svojim imenovanjem Sheryl Sandberg postala je u lipnju prvom ženom u izvršnom odboru Facebooka uz sedam muškaraca. Sandbergova se pridružila Facebooku 2008. kao 42-godišnjakinja, nakon što je godinama bila vrlo glasna kritičarka spolne neravnoteže u izvršnim tijelima u Silicijskoj dolini. Njezinim promaknućem Facebook je odlučio pružiti svijetu ozbiljniju sliku o sebi i osloboditi se studentske reputacije koju je njegovao otkako ga je 2004. osnovao Mark Zuckerberg.

{slika}

Imenovanje Sandbergove naišlo je na odobravanje iako se od kompanije očekuje daljnje uvođenje raznovrsnosti s obzirom na to se odbor, uz Sandbergovu, sastoji od još sedam muškaraca bijelaca, što ne predstavlja bazu Facebookovih korisnika.

Dok se Facebook barem trudi uvesti raznolikost u svoje izvršno tijelo, Twitter se, naprotiv, ponosi svojom muškom bazom pripravnika.

Više pročitajte OVDJE!