U fokusu

smanjenje ponavljanja kaznenog djela

Obavezan poligraf za seksualne prijestupnike

Obavezan poligraf za seksualne prijestupnike

Obaveznim detektorom laži, kojemu bi bili podvrgnuti svi silovatelji i drugi seksualni prijestupnici prije izlaska iz zatvora,  smanjila bi se mogućnost ponavljanja kaznenog djela.

Downing Street uvodi obavezno ispitivanje poligrafom, koji prati otkucaje srca, moždanu aktivnost i krvni tlak, za 750 najtežih prijestupnika od Engleske do Walesa. Izvor iz  Downing Streeta  tvrdi da su dva probna pilot programa, primijenjena u East i West Midlandsu između travnja 2009. i listopada 2011., prisilila seksualne prijestupnike da budu iskreniji sa  svojim nadzornim službenicima i na taj im način osiguraju više informacija o potencijalnom riziku koji predstavljaju. Također su pomogla prijestupnicima da svojim  nadzornicima priznaju kada su kontaktirali žrtvu, kao i to da im je test pomogao da svoje ponašanje učinkovitije kontroliraju.

Za svakog prijestupnika za kojeg se ustanovi da je prekršio uvjete dozvole slijedi povratak u zatvor, a strogi uvjeti primjenjuju se i nakon što iz njega izađu. Prijestupnici moraju potpisati registar seksualnih prijestupnika te im se zabranjuje pristup određenim područjima i osobama.

Iako je plan još u ranom stadiju, David Cameron rekao je kako su bili “impresionirani rezultatima pilot testova”, dok je spomenuti izvor naglasio “važnost zaštite javnosti od ozbiljnih seksualnih prijestupnika”.  Zbog toga uvjeti nakon izlaska iz zatvora moraju biti strogi i rigorozno provedeni.

Probno testiranje korištenja poligrafa za kontroliranje prijestupnika u zajednici pokazalo se uspješnim, a sada se traži način na koji će nadzornim službenicima biti osigurano još više informacija kako bi kontrolirali najteže prijestupnike. Policija Hertfordshirea istaknula je kako su prošlog studenog testirali seksualne prijestupnike niže razine te je otkriveno da većina njih predstavlja veći rizik za djecu nego što se isprva pretpostavljalo. Naime, od petnaest  testiranih, osam je palo, šest prošlo dok je jedan uhvaćen u pokušaju varanja.

Downing Street uvjeren je kako uvođenje poligrafa širom Engleske i Walesa neće ostaviti Vladu ranjivom na Europskom sudu za ljudska prava jer se, na temelju članaka 8. konvencije o ljudskim pravima, detektor laži smatra prikladnim načinom prevencije zločina.