U fokusu

pučka veselica

Homofobna Uganda održala prvi gay pride

Homofobna Uganda održala prvi gay pride

LGBTIQ zajednica u Ugandi, jednoj od najhomofobnijih zemalja svijeta u kojoj je homoseksualnost kažnjiva smrću, uspjela je prošlog vikenda održati prvo javno okupljanje unatoč uhićenjima i policijskoj represiji. Serija događaja održana je u gradu Entebbeu, a uključivala je druženja, manju povorku na plaži i filmski festival.

Unatoč drakonskim kaznama za gej osobe event je (kako svjedoče fotografije) bio pristojno posjećen. Međutim, nije prošlo bez incidenata: policija je tako izvršila raciju i zadržala u pritvoru nekoliko aktivista koji su nedugo potom pušteni bez podizanja optužnica.

Maurice Tomlinson, aktivist s Jamajke koji je posjetio događanja, izjavio je kako prisutna javnost nije imala većih homofobnih ispada spram sudionika.

“Mnogi su roditelji doveli svoju djecu da slušaju glazbu i govore u slavljeničkoj atmosferi, a svi su bili dobrodošli da nam se pridruže na pikniku”, prenosi Gaystarnews. Problem je nastao kada je jedan od prolaznika policiji prijavio kako sudionici vrše gej ceremoniju vjenčanja.

Frank Mugisha, LGBT aktivist iz Ugande, iz pritvora je tvitao kako je ovo tek početak borbe od koje neće odustati. Prisutni aktivisti iz drugih zemalja, uključujući i Tomilsona, pohvalili su rad lokalnih aktivista koji se sa sličnim situacijama susreću svakodnevno.

“Idući put marširamo od policijske postaje”, najavili su…

Više potražite OVDJE!