U fokusu

Nasilje nad ženama i dalje velik problem

Župnik poručio žrtvi nasilja: “Rodite još nekoliko djece pa će sve biti u redu”

Župnik poručio žrtvi nasilja: “Rodite još nekoliko djece pa će sve biti u redu”

Vladin Ured za ravnopravnost spolova do kraja mjeseca uputit će Vladi protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja koji će svim tijelima uključenim u postupanje opisati što i kako napraviti. Najavila je to ravnateljica Helena Štimac Radin na okruglom stolu na temu obiteljskog nasilja u organizaciji saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport. Obiteljsko je nasilje najteži oblik kršenja ženskih ljudskih prava, rekla je, budući da su žene ipak najčešće žrtve takvog oblika nasilja. U zadnjih desetak godina puno se napravilo da taj problem prestane biti privatna stvar i mislim da zakonodavni okvir taj problem dobro prati. S obzirom na to da nam nedostaju brojni podaci da uvidimo koja su to tamna područja, predviđamo provedbu sveobuhvatnog istraživanja o rasprostranjenosti svih oblika nasilja nad ženama”, kazala je Štimac Radin te dodala, navodi Večernji list, kako su poražavajući podaci nedavnog istraživanja Ministarstva poljoprivrede o položaju žena na selu, gdje se pokazalo da je velik broj žena na selu svakodnevno izložen raznim oblicima nasilja

Voditeljica Autonomne ženske kuće Neva Tolle upozorila je da žene i dalje stradavaju jer se pokušavaju maknuti od svojih zlostavljača pa je tako samo ove godine ubijeno sedam žena, a šest pokušano ubiti. Brine je što institucije i dalje pokazuju veliko razumijevanje za nasilnike i blago ih sankcioniraju, dok se ženama koje upozoravaju na nasilje koje trpe kaže: “Trpite još malo, djeca i obitelj ipak su na prvom mjestu”. Tako se jedna naša korisnica obratila svom župniku koji joj je rekao: ‘Rodite još nekoliko djece pa će sve biti u redu‘. Nasilje nad ženama danas je, nažalost, kod nas još uvijek društveno prihvatljivo pa policija novčano kazni i nasilnika i žrtvu jer su ‘jednako krivi'”, primijetila je Tolle te apelirala na Vladu da u tekstovima budućih zakona ne stoji klauzula ‘sukladno mogućnostima državnog proračuna’ kada se govori o financiraju borbe protiv tog oblika nasilja.
Kao što se borba protiv terorizma ne može voditi bez novca, tako se ni borba protiv nasilja ne ženama ne može voditi bez dostatnih financija. Nije mi jasno zašto vladajući to nikako ne razumiju”, poručila je Tolle. Iako je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila da ima iznimno dobru suradnju s policijom, zamjerila je što na terenu i dalje postoje brojni propusti u radu. Tako je, unatoč dobrom zakonodavnom okviru, lani zabilježen porast broja slučajeva nasilja u obitelji od osam posto. Veliki je problem i što pet, šest županija nema skloništa za žene ni ženske organizacije koje se bave tom problematikom, a neke jedinice lokalne samouprave godišnje izdvajaju svega 0,01 do 0,16 posto za skrb o žrtvama obiteljskog nasilja”, kazala je Ljubičić te dodala kako se nikako ne smije ugasiti mreža psihosocijalnih tretmana jer je dokazano da je njihovim provođenjem broj recidivista puno manji.