Vijesti

11.10.2012. 23:26:34 - Marinella Matejčić

Još dvije u zatvoru

Jedna članica Pussy Riota oslobođena nakon žalbe upućene moskovskom sudu

Oslobođena je članica Yekaterina Samutsevich (39), članica aktivističkog punk benda Pussy Riot, no druge dvije ostaju u zatvoru.

Radi uložene žalbe preinačena je presuda kojom se članice benda  terete za širenje religiozne mržnje i narušavanje javnog mira, odnosno huliganizam. Žalba je preinačena tako da je Yekaterina Samutsevich oslobođena kazne zatvora, iz razloga, kako je to navedeno u žalbi, što ona nije prisustvovala samom činu "agresivnog ponašanja", jer je izbačena iz crkve netom nakon ulaska.

 Maria Alyokhina (24 g.) I Nadezhda Tolokonnikova (22), druge dvije članice benda, odlaze na služenje kazne zatvora u trajanju od dvije godine.

 Na zadnjem saslušanju, Alyokhina je, bivajući u staklenom kavezu, izjavila da je izgubila svu vjeru u sudstvo. "Sve što želim, zadnji put, jer vjerojatno nećemo dobiti još jednu šansu, je razgovarati o našim motivima. Dragi vjernici, nismo vas željele uvrijediti." Tolokonnikova je rekla kako je njihova izvedba bila isključivo politička, nenamijenjena vrijeđanju vjernika.

Provele su šest mjeseci u pritvoru, u kojem su od ožujka, te sada idu na dvije godine u zatvor. Ovaj slučaj je ponovno povukao pitanja slobode govora u današnjoj Rusiji.

U dokumentarcu koji je objavljen u nedjelju, Putin je izjavio da su Pussy Riot dobile ono što su željele, i da on nema ništa s time.

Tagovi: aktivizam, crkva, ljudska prava, pussy riot, putin, rusija, zatvor

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM