U fokusu

znanje nije roba

Prosvjed beogradskih studentica i studenata

Prosvjed beogradskih studentica i studenata

Stotinjak studenata i studentica nekoliko beogradskih fakulteta prosvjedovalo je u petak u ulici Knez Mihailovoj, glavnoj pješačkoj zoni srbijanske metropole, tražeći bolje uvjete studiranja i izražavajući solidarnost s kolegama i kolegicama s Fakulteta likovnih umjetnosti, koji/e duže od deset dana blokiraju nastavu na fakultetu.

“Budžeta nema, bit će problema”, “Svi u blokadu”, “Studenti, a ne klijenti” neke su od parola koje su uzvikivali studenti i studentice tijekom svoje akcije.

Studenti i studentice su zahtijevali da svi oni/e koji su ostvarili/e od 49 do 59 ECTS bodova budu oslobođeni/e plaćanja dijela školarine, a oni/e koji su skupili/e svih 60 bodova budu potpuno oslobođeni/e plaćanja školarine. Naime, postoji mnogo onih koji/e su ispunili/e sve uvjete, no i dalje nisu prešli/e na državni budžet te su primorani/e izdvajati za školarine, iako im je prethodno bilo obećano drugačije.

U petak popodne, studenti i studentice Fakulteta likovnih umjetnosti sastali su se s upravom ove obrazovne institucije te nastojali postići dogovor.

“Studenti/ice koji imaju 56 ECTS bodova bit će oslobođeni plaćanja 30 posto školarine, dok će oni s 58 bodova plaćat će samo 50 posto ukupne školarine”, kazao je prodekan za nastavu FLU, Zoran Graovac.

Dok su neki studenti i studentice prihvatili ovakav dogovor, drugi su nastavili prosvjedovati.

“Ne pristajemo na polovično ispunjene uvijete, nastavljamo sa štrajkom”, kazala je jedna studentica najavljujući druge studentske akcije.