U fokusu

Ljudska prava nisu nešto o čemu možemo imati osobno mišljenje

Ljudska prava nisu nešto o čemu možemo imati osobno mišljenje

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izdala je javno priopćenje u kojem je najoštrije osudila izjave zadarskog sveučilišnog profesora Ivana Poljakovića.

“Iz godine u godinu u svojim Izvješćima o radu Hrvatskome saboru naglašavam da je neprihvatljivo da se i dalje u javnosti pojavljuju homofobne izjave od strane javnih osoba te da ono što naročito zabrinjava je nedostatak javne osude takve diskriminirajuće prakse. Stoga je u ovom slučaju izuzetno zabrinjavajuća činjenica da osoba koja radi u obrazovnom sustavu govori o homoseksualnosti kao o “opredjeljenju”, o ravnopravnosti spolova kao “nametanju nove ideologije koja je sastavni dio ideologije kulture smrti”, da javno izražava homofobne stavove i zagovara mišljenja koja su u direktnoj suprotnosti sa zakonima RH, s međunarodnim dokumentima pa i samim Ustavom RH. Drugim riječima, jedan sveučilišni profesor zagovara kršenje zakona i nepriznavanje vrednota koje se njima štite i za koje se društvo RH opredijelilo”, kazala je Ljubičić.

U priopćenju je još jednom podsjetila da je ravnopravnost spolova prema Ustavu RH jedna od najvećih vrednota.

“Ne može se raspravljati o ljudskim pravima kao o nečemu što bi ovisilo o osobnom mišljenju pojedinca. Ono što je neophodno je da se onima koji niječu ljudska prava jasno da na znanje da su u krivu i da je takva praksa neprihvatljiva.”, stoji u priopćenju pravobraniteljice.