U fokusu

1,8 milijuna žena silovano u Kongu

Napadnut liječnik koji vodi kliniku za silovane žene

Napadnut liječnik koji vodi kliniku za silovane žene

Prošlog su tjedna  napali doktora Denisa Mukwegea koji je posvetio svoju karijeru pomaganju žrtvama silovanja. Obitelj su mu držali kao taoce, on je držan na nišanu pištolja, a njegov osobni čuvar je ubijen. Nije otuđen niti novac niti išta drugo, čak ni auto nisu ukrali, a to dovodi u sumnju pljačke kao motiva. Radi li se o pokušaju otmice ili ubojstva, nitko zapravo ne može  sigurno potvrditi, no ono što se zna jest kako se napad dogodio svega nekoliko blokova nedaleko stožera MONUSCO – a, UN-ove misije za stabilizaciju u DR Kongu – trenutno najvećoj mirovnoj sili u svijetu s oko 20000 trupa.  Znamo kako je DR Kongo opterećen s nekoliko oružanih grupa, uključujući zloglasnu M23, FDLR te Mai Mai militantne skupine, a sve su poznate po nehumanim sakaćenjima ženskih tijela.

Mukwege je jedan od najpoznatijih doktora u svijetu koji liječi žene silovane tijekom šesnaestogodišnjeg sukoba u toj zemlji. Doktor mi je nedavno kazao kako je liječio više od 40000 žena u bolnici Panzi u gradu Bukavu, čiji je osnivač i direktor. Operirao je više od 15000 žena koje su bile žrtve nasilnog seksualnog sakaćenja.

{slika}

“Mukwege je epicentar otpora”, kazao je Stephen Lewis, osnivač zaklade Stephen Lewis koja se bori protiv HIV-a i AIDS-a u Africi te podržava bolnicu Panzi. “On je osoba koja predstavlja sidro preživljavanja” govori Lewis, “Izgubimo li njega, izgubit ćemo jednu dimenziju borbe”.

Dugogodišnji sukobi u DR Kongu su nanijeli velike štete civilima, posebno ženama, jer je silovanje korišteno kao oružje u ratu. Nakon službenog okončavanja sukoba, stopa silovanja se sve više povećava umjesto da se smanji,  što je vrlo zabrinjavajuća činjenica. Porazne brojke iz dana u dan rastu i čini se kako napori pojedinaca poput doktora Muwegea, koji pokušavaju nešto učiniti po tom pitanju, ne uspijevaju.

Istraživanje koje je 2007. godine objavljeno pod okriljem  APHA-e (American Public Health Association)  je iznijelo zapanjujuću statistiku koja navodi kako je gotovo 1,8 milijuna žena u Kongu bilo žrtvom silovanja.

Iako je donesen zakon koji kažnjava zločin silovanja zatvorskom kaznom od 5 do 20 godina, u praksi se slabo implementira. Rijetki su osuđeni na zatvorske kazne, a ukoliko nekoga i osude, podmićivanjem ili bijegom iz zatvora izbjegnu kaznu. To značajno obeshrabruje  žrtve  u prijavljivanju silovanja policiji, jer žrtve se srame i boje reakcije obitelji, a često su stigmatizirane i napuštene od svoje okoline.

Kongo je dobio nezahvalnu i strašnu titulu svjetske prijestolnice silovanja,  što dodatno  treba potencirati svjesnost o groznim činovima koji se nažalost i nakon rata dešavaju. Sve dok na svijetu postoji zemlja u kojoj se u svakih 5 minuta siluju 4 žene,  to je ozbiljan pokazatelj kako se krše osnovna ljudska prava žena. Poražavajuće statistike o žrtvama silovanja jasan su i glasan poziv afričkih žena upomoć te svakako imamo obvezu učiniti sve što je u našoj moći kako bismo im pružili potporu i zaštitu te zaustavili daljnji porast napada.