U fokusu

ŠTO DONOSI OBAMINA POBJEDA ŽENAMA U AMERICI

ŠTO DONOSI OBAMINA POBJEDA ŽENAMA U AMERICI

(Ne)izvjesni predsjednički izbori u SAD-u privedeni su kraju. Drugi mandat izborio je aktualni predsjednik Barack Obama s osvojena 303 elektorska glasa i time pobijedio republikanca Mitta Romneyja koji je osvojio 206 elektorskih glasova. Što pobjeda Obame znači za položaj žena u Americi, a što bi donijela pobjeda njegova protivnika. Žene, pogotovo one liberalnijih stavova ne bi bile sretne s pobjedom republikanca Mitta Romneyja. Evo i jednog primjera zašto- Planirano roditeljstvo… toga ćemo se riješiti, izjavio je Romney.

Obama vjeruje kako su ženine zdravstvene odluke privatna stvar, koju će najbolje riješiti sa svojim doktorom, bez uplitanja politike. Također smatra da bi zdravstveno osiguranje trebalo pokriti temeljnu preventivnu skrb poput kontracepcije, mamografije te drugih pregleda koji mogu otkriti najčešći uzrok raka kod žena. S druge strane Mitt Romney želio je da Vlada onemogući ženama pristup uobičajenim vrstama kontracepcije, te dopustiti da osiguravajuće kuće naplaćuju ženama veće zdravstveno osiguranje nego muškarcima. Romney je želio i eliminirati sve savezne fondove za financiranje Planiranog roditeljstva, jednog od najvećih pružatelja ženskih zdravstvenih usluga, uključujući i preglede za prevenciju raka dojke i raka vrata maternice, te kontrole rađanja. Želio je dopustiti i poslodavcima mogućnost oduzimanja pokrivenosti za preventivne zdravstvene zaštite koji koriste žene. Plan mu je bio i srušiti odluku Vrhovnog suda koja legalizira abortus.

Zdravstvena reforma bila je jedan od najvažnijih ostvarenih ciljeva Obamine unutarnje politike u proteklom mandatu. Dok su se demokrati zalagali da bi svi Amerikanci i Amerikanke trebali imati pravo na barem najosnovniju zdravstvenu njegu, republikanci su im se suprotstavljali argumentom da će reforma poremetiti dosadašnji proračun, jer će se zbog skupe reforme povećati porez građanima.

Obama se kao predsjednik dokazao i imenovanjima žena na visoke funkcije. Državna tajnica bila je Hilary Clinton, dok je Elena Kagan postala 112. sutkinja Vrhovnog suda, a tek četvrta žena. Naime u Obaminom mandatu su po prvi puta u povijesti tri žene (od četiri sveukupno) sutkinje Vrhovnog suda. Prva sutkinja je bila Sandra Day O’Connor 1981. izabrana od strane Reaganove administracije. S druge strane Romney je jednom prilikom izjavio kako bi jedan roditelj trebao biti kod kuće s djecom. I pritom sigurno nije teško pogoditi na kojeg je roditelja mislio.

Čini se kako je ove godine i rekordan broj žena ušao u američki Senat, njih 18. Što zapravo nije niti blizu polovice s obzirom da u Senatu donosi odluke 100 senatora. Tammy Baldwin, pripadnica Demokratske stranke, postati će prva out LGBT osoba koja je izabrana u Senat. Nisam se kandidirala kako bih ušla u povijest, kazala je Baldwin u svom pobjedničkom govoru. Kandidirala sam se kako bih nešto promijenila, donijela promjene u živote obitelji koji se bore da pronađu posao i plate račune, prenosi Jutarnji list.

Ako si voljan pošteno raditi, nije važno odakle dolaziš, koje si boje kože, jesi li invalid, samac ili homoseksualac. To je Amerika. Bog blagoslovio Sjedinjene Američke Države, završio je Obama svoj pobjednički govor, prenosi Večernji list.