U fokusu

Počeo je Interliber

Slavenka Drakulić predstavila “Optuženu”

Slavenka Drakulić predstavila “Optuženu”

Novi roman Slavenke Drakulić “Optužena”, priča o zlostavljanju u obitelji koja propituje je li roditeljstvo nešto što se podrazumijeva samo po sebi i može li baš svatko biti roditelj, predstavljena je na Interliberu.

U središtu je djevojčica koju majka zlostavlja psihički i fizički, koristeći je kao paravan za susrete s bivšim mužem, a koji za njezine roditelje kod kojih živi moraju ostati tajni. Kao odrasla, kroz svojevrsnu samoanalizu i svjedočenje ona donosi svoju životnu priču, ali i razloge koji su doveli do tragičnog ishoda.

Optužena iz naslova je djevojčica, ona je ubila svoju majku što je rijedak zločin, osobito u normalnoj građanskoj obitelji opisanoj u romanu, rekla je autorica, otkrivši sadržaj romana do kraja što, napomenula je, inače nikad ne radi.

Objasnila je kako joj je kod pisanja bio izazov kako navesti čitatelja na totalni oprost, a željela je prikazati okolnosti u kojima se jedan tako strašan zločin može dogoditi. Na optuženičkoj klupi je i susjedstvo koje najčešće, što nam pokazuju i nedavni slučajevi, ništa ne primjećuje i ne reagira.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja kao književna kritičarka prati opus Slavenke Drakulić od njezinih početaka, smatra kako se taj roman razlikuje od ostalih romana o nasilju. Kroz svjedočenje kao unutarnju priču glavne junakinje, koja i sama kasnije postaje majka, pokazuje se da se nasilje ne mora reproducirati, ne mora se prenijeti dalje i treći put, ustvrdila je Zlatar.

Alemka Lisinski, autoričina dugogodišnja suradnica, drži da roman osvješćuje društveni tabu o ulozi roditeljstva i samorazumljivosti da svatko može biti roditelj. Minucioznim i razornim stilom u opisu zlostavljanja, kao i naporima djevojčice da pridobije majčinu ljubav, jasno se pokazuje tko je moralni optuženik, naglasila je.

Za razliku od romana “Frida ili o boli”, gdje je bol imala fizičko izvorište, u “Optuženoj” je u prvom planu duboka emocionalna trauma, rekao je Drago Glamuzina, urednik u izdavačkoj kući V.B.Z. koja je objavila knjigu.

Uz temu zlostavljanja roman govori i o opsesivnoj ljubavnoj vezi majke s bivšim mužem, ali i posesivnost bake koja želi utjecati na život svoje odrasle kćeri. Te dvije opsesije tvore pakao u kojemu živi djevojčica, dodao je.