U fokusu

Otvorena izložba ‘Peace in media 360°’

Otvorena izložba ‘Peace in media 360°’

U Knjižari Matice hrvatske postavljena je putujuća izložba fotografija Peace in Media 360°, koju organizira 12 organizacija mladih, kao rezultat projekta  održanog u Barceloni u rujnu ove godine.

Sinoć je u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu otvorena izložba Peace in Media 360°, projekt koji je organizirala Fundacio Catalunya Voluntaria u Barceloni sa sredstvima Europske unije dostupnima kroz Youth in Action Program gdje su mladi novinari dobili zadatak da prikažu svoj pogled na mir, konflikt i nasilje kroz fotografiju. Konačni rezultat njihova rada je putujuća izložba fotografija koja će se održati u svakoj od zemalja sudionika ovog projekta: Španjolska, Maroko, Egipat, Mađarska, Turska, Makedonija, Hrvatska, Armenija, Gruzija, Nizozemska, Ukrajina, Grčka i Rumunjska.

Izložbu je najavila Klara Čičin – Šain, voditeljica Knjižare Matice hrvatske te prepustila riječ inicijatoru izložbe u Hrvatskoj Dinu Đuli. Ovom izložbom, koja se uglavnom bavi medijima i mirom, odnosno njegovim očuvanjem, želimo naglasiti međunarodnu važnost i korist ovakvih projekata za mlade koji traže platformu na kojoj bi se mogli na bilo koji način kreativno izraziti,  izjavio je organizator hrvatske inačice izložbe, student novinarstva Dino Đula. Osim što je govorio o programu na kojem je sudjelovao, preko Skypea se spojio s kolegom u Turskoj gdje izložba sutra završava.  

{slika}

Gledajući ove fotografije mogu se vidjeti razlike u kulturi, rasi i vjeri koje mladi novinari žele nadići. Gost predavač, doc.dr.sc. Igor Kanižaj nas je upozorio da na trenutak zastanemo i pomislimo na Vukovar kao vječni simbol velikog nasilja u Hrvatskoj. Mir u medijima, kako se i zove izložba, nije moguć bez novinara koji će prenositi mir i biti mirotvorci, ali oni bi ujedno trebali i razotkrivati one koji šire nemir, koji manipuliraju publikom potičući strah, koji na tuđim nesrećama zgrću bogatstvo, šire paniku i kulturu straha. Stoga gledajući ove slike razmišljajte o novinarstvu kao uzvišenom pozivu, a novinarima kao mirotvorcima koji će nas izvještavajući o nasilju potaknuti na mir.  Tim motivirajućim riječima završio je svoj govor, doc.dr.sc. Igor Kanižaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Matica hrvatska uvijek je otvorena za mlade, njihove ideje i projekte. Matica hrvatska nastoji u svojim programima obuhvatiti mlade, a neki od njezinih programa osmišljeni su upravo za njih. Među najvažnijim projektima svakako mogu istaknuti Komunikološku školu Matice hrvatske koja se već pet godina zaredom održava, a riječ je o izvannastavnom stručnom usavršavanju za studente komunikologije i novinarstva završnih godina. Osim izložaba koje se održavaju u prostoru Galerije Matice hrvatske, mi u Knjižari nastojimo dati prostor svim zanimljivim i kreativnim projektima, rekla je Klara Čičin-Šain, voditeljica Knjižare Matice hrvatske.

{slika}

Ovu zanimljivu izložbu u Zagrebu možete pogledati do 29. studenog, a zadnja dva dana izložba će iz Knjižare biti preseljena na Fakultet političkih znanosti. Nakon toga izložba putuje u Split.