U fokusu

Rezultati podijeljeni

Objavljeni rezultati EU ankete o diskriminaciji

Objavljeni rezultati EU ankete o diskriminaciji

Europska komisija objavila je rezultate ankete o diskriminaciji u EU, koja uključuje  diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije te po prvi puta i diskriminaciju na temelju rodnog identiteta. U prikupljanju podataka za anketu pomogao je i portal Queer.hr.

Rezultati su podijeljeni gotovo jednako. Naime, 46 posto osoba smatra da se LGB osobe u Europskoj uniji suočavaju s diskriminacijom, dok ostatak ispitanika smatra da se diskriminacija LGB osoba događa rijetko ili nikad. Sličan postotak osoba (oko 45 posto) smatra da se s diskriminacijom suočavaju i trans osobe.  

Međutim, rezultati postaju raznoliki kada se uspoređuju pojedine zemlje –  tako 77 posto ispitanika  iz Cipra smatra da se LGB osobe diskriminiraju, dok u Bugarskoj samo 16 posto ispitanika smatra da se događa isto. 

Eurobarometar samo mjeri percepciju diskriminacije, a ne utvrđuje činjenično koja je razina diskriminacije ili nasilja s kojima se suočavaju LGBT osobe prisutna u Europskoj uniji. Neke značajnije promjene od 2009. godine nema, osim što neke zemlje (Švedska, Rumunjska, Latvija, Luksemburg, Poljska) imaju manji postotak percepcije diskriminacije LGBT osoba, dok je u nekim zemljama došlo do porasta (Cipar, Slovačka, Grčka, Slovenija, Belgija).

Sirpa Pietikäinen, potpredsjednica LGBT Intergroupa zadovoljna je rezultatima: “Naravno da postoje  i pozitivna i negativna evolucija u pojedinim državama članicama, ali uvjerena sam da će nakon nekog vremena Europska unija imati blagotvoran učinak na prihvaćanje LGBT osoba.”