U fokusu

Kriza produbila jaz

Nezaposlenost više pogađa žene nego muškarce

Nezaposlenost više pogađa žene nego muškarce

Nezaposlenost više pogađa žene nego muškarce, navodi Međunarodna organizacija rada (ILO) u izvješću objavljenom u utorak u Ženevi i sastavljenom zajedno s UN-ovom organizacijom Žene.

Od 2002. do 2007. godine, stopa nezaposlenosti žena u svijetu iznosila je 5,8 posto prema 5,3 posto za muškarce. Kriza koja je slijedila produbila je taj jaz za ‘0,5 do 0,7 posto i uništila 13 milijuna radnih mjesta na kojima su bile zaposlene žene’, navodi se u izvješću.

Autori/ice pišu kako nema na obzoru nikakvih izgleda da se stanje poboljša idućih godina.

Od izbijanja krize 2009. godine, u svijetu je izgubljeno 29 milijuna radnih mjesta, a u 2013. očekuje se gubitak novih 2,5 milijuna.

“Žene pridonose ekonomiji i proizvodnji na svjetskoj razini no zbog niza zapreka ne mogu ostvariti svoj pun gospodarski potencijal”, rekla je Michelle Bachelet, bivša čileanska predsjednica, a danas direktorica UN-ove organizacije Žene.

Nezaposlenost najviše pogađa žene u zemljama u razvoju, a u naprednim ekonomijama prepolovio se broj žena zaposlenih u industriji.

U 2012. godini trećina žena radila je u poljoprivredi, polovica u uslugama, a 16 posto u industriji.

ILO poziva vlade da poboljšaju infrastrukturu kako bi rasteretile žene od kućanskih poslova i razvile mreže čuvanja djece.

Poziva vlade da uvedu ‘plaćeni rodiljni dopust’ te ‘pravo da se ženi jamči povratak na radno mjesto’. Konačno, međunarodna organizacija rada poziva zemlje da pokrenu kampanje protiv stereotipa vezanih uz spol te da jamče primjenu zakona protiv segregacije.