U fokusu

Sporo, ali značajno

2012: godina značajnih koraka za LGBT prava

2012: godina značajnih koraka za LGBT prava

2012. možda na globalnoj razini, usred raznih prirodnih nepogoda, svjetskih sukoba i ekonomske krize koja još uvijek grčevito stiska naš maleni plavi planet, neće ostati u pozitivnom sjećanju mnogima. Međutim, kada su u pitanju LGBTIQ prava, ona je svakako bila najuspješnija do sada: uglavnom na političkom polju kada su se vodile bitke za bračnu ravnopravnost, ali i kada je u pitanju broj autanja poznatih i njihovog osobnog ili javnog rada. 

Najveći je napredak po pitanju izjednačavanja prava istospolnih i raznospolnih parova svakako napravio SAD. Prvo su civilna partnerstva uređena početkom godine u državama Delaware i Havajima a potom su osjetno proširena u državama Maine, Washington, Maryland i Minnesoti koje sada imaju brak. Treba k tome dodati da je Barack Obama podržao istospolni brak, iako ostao ambivalentan po svom daljnjem zagovaranju ovog ljudskog prava, ali i brojne sudske odluke koje su DOMA-u proglasile neustavnom. 

Značajni je napredak pratio i Brazil. U siječnju je država Alagoas postala prva koja prepoznaje istospolne brakove a potom su uslijedile Bahia, Piauí i São Paulo tijekom godine. Istospolni brak izglasan je u Danskoj u lipnju, a na dobrom je putu da bude i u Urugvaju te Francuskoj, gdje su izjave podrške vladajućih izazvale niz prosvjeda, kako kršćanskih udruga tako i ljudskopravaških aktivista.

Nažalost, godinu je obilježio i niz loših vijesti. Spomenut ćemo samo ruski zakon protiv gej propagande koji je u krajnost otišao tužbom protiv Madonne i zabranu održavanja Povorke ponosa na 99 godinaslovenski referendum koji je odbacio jednaka obiteljska prava istospolnim parovima , ali i strahote u Africi gdje se svako malo mijenja priča s “kill the gays” zakonom u Ugandi.

Od autanja treba izdvojiti Franka Oceana, Jima Parsonsa, Lanu Wachowski, Orlanda Cruza, posthumno Sally Ride, Ezru Millera, Andersona Coopera, … Kada je u pitanju sport, od 23 aut sportaša i sportašice njih čak 10 je kući s Olimpijade odnijelo medalje, a vrijedi spomenuti i naše snage koji su se sa Eurogamesa vratili uz torbe pune medalja!

Gej i lezbijski likovi sve su učestalija pojava i na TV-u i to ne isključivo kao žrtve ili karikature već protagonisti kakve poznajemo iz svoje okoline. Prema GLAAD-ovu istraživanju njihov se broj povećao za duplo  odnosu na prethodnu godinu; a lezbijski je par konačno prisutan u jednoj hrvatskoj seriji – ‘Nedjeljom ujutro, subotom navečer’.

Od domaćih uspjeha treba navesti uspješno održavanje Split i Zagreb Pridea, brza procesuiranja zločina iz mržnje i veće kazne za počinitelje, posljednji Queer Zagreb festival, uvođenje zdravstvenog odgoja. 

Međutim, kao najdivniju vijest u mom izboru iz 2012. izdvojiti ću njemačkog tatu Nilsa Pickerta koji je odlučio nositi haljine u znak podrške svom predškolskom djetetu koji ih preferira unatoč tome što žive u ruralnom gradiću na jugu zemlje. Pravi primjer kako istinska i zdrava obiteljska ljubav ne poznaje granice očekivanih obrazaca ponašanja i izražavanja.