U fokusu

' Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti'

Što nas sutra čeka u zemlji velikog seksizma?

Što nas sutra čeka u zemlji velikog seksizma?

Obiteljski centar Varaždinske biskupije, koji sam sebe opisuje kao ustanovu čija je zadaća i poslanje promicati vrednote bračnog i obiteljskog života, brinuti se o stručnoj i duhovnoj formaciji suradnika uključenih u područje obiteljskog pastorala te promišljati, planirati, organizirati i provoditi aktivnosti na području obiteljskog pastorala, do danas je na svojim stranica imao, u najmanju ruku, bizarne savjete za žene i muškarce, koji bi uvrijedili svakog zdravog razuma.

Naime, oni su na svojim službenim stranicama objavili čitavu lepezu tekstova, takozvanih savjete i zapovijedi, o tome tko je muškarac, što je ženstvenost žene, a što teologija i dostojanstvo žene, kako odgajati djecu, ali također nude i molitvu žene za muža te molitvu muža za ženu.

Teško je bilo pronaći manje uvredljiv i seksistički obojen tekst u ovom moru savjeta Varaždinske biskupije, no moj ‘favorit’ definitivno je tekst Ženstvenost žene koji kaže: “Ženstvenost je vrsnost žene. Ženstvena je ona žena koji voli biti žena. To je ona koja je spoznala svoju vrijednost, darove koje joj je Bog dao kao djevojci, ženi, supruzi, majci. Ženstvena postaje žena onog časa kada u sebi spozna vječno žensko, kad u sebi upozna Ženu pisanu velikim slovom. Žena, u bilo kojoj ulozi, jednako je važna, ako je ženstvena”.

Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti. Ona je zagledana u Božje lice i s njega crpi snagu da ostane vjerna sebi, da drži život u svojim rukama, da ne obeščasti ljepotu svoga tijela i čeznutljivost svoje duše. Ona je vjerna i ozbiljna, ne dopušta da itko razori ogradu njezine duše, njezinog braka i obitelji. Ona zna držati na udaljenosti svakoga, tko želi provaliti u intimu njezina doma. Ona je muževljeva čežnja i ona je blagoslov domovine. Ona moli i radi, ona se oslanja na Boga i dopušta da se njezina djeca i obitelj naslone na nju. Ona i muž nisu zagledani jedno u drugo, nego su zajedno zagledani u Boga. Tek tako mogu uživati život. On muževan, ona ženstvena, stvoreni na sliku Božju. Oni su ponos svoje djece, ali su i djeca njihov ponos. Muškarcu i ženi treba vratiti njihovu osebujnost, ljubav u različitosti, diskretnost i odmak privlačnosti i ljubav sve do u vječnost”.

Svoj tekst o dr. Tomislav Ivančić završava rečenicom: “Neka Bog domovini podari takvih žena“. Očito bi dotični gospodin tim pokorni, šutljivim i bogobojaznim ženama uskrati pravo glasa, pravo izbora i slobode govora. Dakle, ukoliko ne šutiš, moliš, radiš, učiš, nisi na ponos Bogu i domovinu, nisi ni ‘Ž’ od žene, a još manje od ženstvene žene.

Iako ih je tijekom dana uklonio (vjerojatno zbog medijskih kritika), Obiteljski centar je također savjetovao kako se žene trebaju ponašati u braku. Dok ženi savjetuju da bude ljubazna s muževom rodbinom i prijateljima, nastoji zaboraviti bračne svađe, učini zajednički dom toplijim i privlačnijim za svoga bračnog druga, redovno mijenja jelovnik i vodi računa da lijepo izgleda, mužu se savjetuje da se zahvali svojoj ‘boljoj polovici’ za male usluge koje čini osobno ili kad napravi ugođaj u obitelji: skuha dobar ručak, pere rublje, uredi stan, lijepo se obuče, brine za djecu.

Muškarce su opisali riječima: “Muškarce rađaju žene. Muškarci moraju postati muškarci. Majke ne mogu sinove učiniti muškarcima jer su žene. Muškarci su zbog toga prisiljeni distancirati se od žena i na taj način se izboriti za svoj identitet. Muškarci moraju naučiti tko su i što žele bez obzira na želje i nadanja njihovih žena. Inače ne mogu postati pravi muškarci. Samo oni muškarci koji su u sebi suvereni mogu bez straha pristupiti ženama i živjeti s njima na demokratski način”.

Ako se pitate kako odgojiti muško dijete, Obiteljski centar ponovno ima instrukcije: “Dječak i kasnije muškarac mora biti uspješan. Do uspjeha se dolazi učinkovitošću, konkurencijom i borbom. Uspjeh garantira položaj, status i statusne simbole. Samo onaj koji je uspješan, taj je pravi muškarac… Dječak i kasnije muškarac mora biti Rambo. Neustrašiv, agresivan, hrabar, žestok i divlji: jednostavno – on je pobjednik”.

Inače, riječ je o ustanovi koja je osnovana prije pet godina dekretom varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka koji je imenovao i članove Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji koji čine jezgro suradnika u obiteljskom pastoralu biskupije, piše Tportal.

Među desetak članova je i Ladislav Ilčić, čelnik udruge GROZD, koji se posljednjih mjesec dana govorljivo bori protiv zdravstvenog odgoja u školama ističući kako promovira ‘homoseksualnost i promiskuitet’.

Nakon seksističkog ispada na javnoj televiziji te GROZD-og svakodnevnog žučnog protivljenja zdravstvenom odgoju koje više nalikuje zoni sumraka neko racionalnoj debati, Varaždinska biskupija je nastavila svoj niz. Što će nam sutra donijeti, pitam se živeći u maloj zemlji velikog seksizma i mizoginija.