U fokusu

Pobjeda u Dubrovniku

Potpisi prikupljeni, čeka se referendum

Potpisi prikupljeni, čeka se referendum

Deset dana od početka peticije za raspisivanje referenduma u Dubrovniku o izgradnji apartmanskog naselja, aktivistkinje i aktivisti uspjeli  su prikupiti preko 8.000 potpisa, što je malo više od zakonski propisanih 20 posto.  Ukoliko referendum bude raspisan, to će biti prvi uspjeli referendum inicijativom na zahtjev građana i građanki u Republici Hrvatskoj. 

Organizacijski odbor za referendum priopćio je u nedjelju popodne da je do 17 sati prikupljeno 8.200 potpisa, javljaju hrvatski mediji.

Po završetku peticije, svi potpisi će se dostaviti Ministarstvu uprave RH koje mora i ocijeniti je li referendumsko pitanje u skladu sa hrvatskih zakonima. Ukoliko inicijativa za raspisivanje referenduma dobije suglasnost Ministarstva uprave, dubrovačko Gradsko vijeće mora raspisati referendum  u roku od 60 dana.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani izjašnjavati glasi: “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?”

Ukoliko referendum bude raspisan, to će biti prvi uspjeli referendum popularnom inicijativom (na zahtjev građana i građanki) u Republici Hrvatskoj, kažu organizatori.

Igor Miošić iz inicijativnog odbora za raspisivanje referenduma izjavio je da brzina kojom su prikupljeni potpisi ukazuje da su građani i građanke svjesni koja su im prava i obveze u Dubrovniku.

Građanke i građani Dubrovnika pobunili su se zbog straha od apartmanizacije koja se skriva iza projekta izgradnje golf terena na brdu Srđu, prostoru bogatom biološkom raznolikošću. Početak akcije za prikupljanje potpisa u Dubrovniku obilježila je i cenzura aktivističkih radio-jinglova koje je lokalni Radio Dubrovnik odbio emitirati, unatoč tome šti su termini bili uredno plaćeni. Direktiva o zabrani stigla je iz HRT-a, a javni servis “proslavio” se i nekoliko dana kasnije kada je u urednik i voditelj Dnevnika Zoran Šprajc u toj emisiji otvoreno stao na stranu privatnog investitora.

I pored ovih opstrukcija dovoljan broj potpisa prikupljen je prije roka, a Igor Miošić napominje da će se prikupljanje potpisa nastaviti do 15. veljače, te da nakon toga slijedi kampanja za referendum kako bi se što veći broj građana privoljelo da na njega izađe.