U fokusu

Istraživanje pokazalo

Nema značajnijih psiholoških razlika među spolovima

Nema značajnijih psiholoških razlika među spolovima

Prema novom istraživanju Sveučilišta u Rochesteru, muškarci i žene ne pokazuju značajno različite psihološke karakteristike. Autori Bobbi Carothers i Harry Reis proučili su 122 osobine kod 13 301 ispitanica i ispitanika u želji da saznaju jesu li osobine poput samopouzdanja, brige za druge ili stava prema ležernom seksu ravnomjerno raspoređene među spolovima ili je jedan dominantan.

Dobiveni podaci obrađeni su pomoću tri različite statističke metode kako bi se otkrilo postoje li osobine koje sa sigurnošću mogu ukazati na to je li pojedinac muškarac ili žena. No čini se da ih nema puno.

Muškarci i žene kao dvije skupine generalno pokazuju različite fizičke karakteristike, uz minimalna preklapanja. Primjerice, muškarci su uglavnom viši od žena i imaju šira ramena, no kada je riječ o psihološkim karakteristikama, prisutno je puno više preklapanja nego različitosti.

“Ideja konzistentno i fiksno rodno tipiziranih pojedinaca je sporna,” smatraju Carothers i Reis. “Osobine koje tradicionalno povezujemo s jednim od spolova zapravo postoje u kontinuumu. Odnosno, ne postoje dva zasebna roda, već linearne gradacije varijabli koje povezujemo sa spolom, poput muškosti ili intimnosti, koje su kontinuirane.”

Njihovo otkriće potvrđuje ideju da individualne razlike često nemaju puno veze s rodom. “Spol nije ni približno ograničavajuća kategorija kao što bismo mogli zaključiti iz stereotipa ili čak nekih znanstvenih studija,” upozorio je Carothers.