Vijesti

14.02.2013. 13:02:49 - queer.hr

Pitanje LGBT osoba u Ukrajini

Ukrajina na putu prema EU uvodi antidiskriminacijski zakon

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Leonid Kozhara  najavio je kako će Ukrajina vrlo brzo izglasati zakon koji bi zabranjivao diskriminaciju LGBT osoba.

U intervjuu za časopis Gazeta Wyborcza ministar je istaknuo kako je izglasavanje takvog zakona potrebno kako bi se ubrzao proces ulaska Ukrajine u Europsku uniju: "Pitanje LGBT osoba sada stvara snažnu kontroverzu u Ukrajini, ali naša vlada je već pripremila nacrt zakona i uskoro će ga dostaviti parlamentu."

Jedan od razloga hitnog izglasavanja spomenutog zakona jest i želja ukrajinske Vlade za ukidanjem viza koje je moguće jedino uz ispunjavanja uvjeta Europske unije, a zakon koji zabranjuje diskriminaciju LGBT osoba jest jedan od bitnih uvjeta.

Ukrajinom trenutno vlada Regionalna stranka koji se poprilično ugledava na rusku političku scenu te je ovakva vijest iz Ministarstva pravo osvježenje radi trenutne situacije u Rusiji koja je u procesu izglasavanja zakona koji zabranjuje isticanje LGBT obilježja, kao i održavanje LGBT manifestacija. Sličan zakon je razmatrao i ukrajinski parlament, no očigledno kako je to stvar prošlosti.

Tagovi: antidiskriminacija, diskriminacija, eu, lgbt prava, parlament, svijet, ukrajina, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM