U fokusu

Eko aktivisti i aktivistkinje

Kako se Grci bore protiv zagađivača

Kako se Grci bore protiv zagađivača

Više desetina maskiranih eko aktivista spremnih na direktnu akciju upalo je u nedjelju poslije ponoći u kompleks rudnika zlata na poluotoku Halkidiki

Više desetina maskiranih eko aktivista i aktivistkinja spremnih na direktnu akciju upali su u nedjelju poslije ponoći u kompleks rudnika zlata u sjevernoj Grčkoj, na poluotoku Halkidiki. Koristeći molotovljeve koktele i zapaljive tekućine uništili su kontejnere koji su služili kao uredi kao i strojeve i vozila koje je kompanija koristila za sticanje profita, ne mareći za nenadoknadivu štetu koju nanosi okolišu.

Na sajtu tvrtke “Hellas Gold” stoji da ta kompanija planira otvaranje novih radnih mjesta kako bi smanjila recesiju koja je zahvatila ovu regiju, ali ne piše pod koju cijenu. Građani i građanke pak smatraju da je jedino što zanima ovu kompaniju povećanje kapitala i bogaćenje gazdi, tako da se od samog početka 2011. godine bore da zaustave projekt. Do sada je bilo više velikih prosvjeda protiv kompanije “Hellas Gold” inače podružnice kanadskog giganta “Eldorado Gold”. 

U siječnju ove godine, oko tisuću Grka i Grkinja izašlo je na ulice Atene kako bi prosvjedovali protiv planiranih novih iskapanja.

Ekološki svjesni ljudi tvrde da će miniranja prilikom eksploatiranja rude uništiti šume na tom području, zagaditi podzemne vode, zrak zagaditi kemijskim supstancama poput olova, žive i arsena, a  strahuju i da će eksploatacija otjerati turiste i nanijeti veliku štetu poljoprivredi i ribarstvu. Stanovnici Halkidikija pokrenuli su i sudski postupak prošle godine, sve u pokušaju da zaustave projekt, ali sud je presudio u korist “Eldorada”, kompanije čije se bogatstvo računa u milijardama.