U fokusu

dosta homofobiji, pedofiliji i mizoginiji

Aktivistkinje poručile: ‘Vatikan mora umrijeti!’

Aktivistkinje poručile: ‘Vatikan mora umrijeti!’

Facebook

Dok su oči cijeloga svijeta uprte u dimnjak Sikstinske kapele iz kojeg će se pojaviti prvi znak da je papa izabran, aktivistkinje feminističke grupe Femen su ponovno skinule svoje majice te prosvjedovale ulicama Vatikana.

Odvažne ratnice za prava žena zapalile su baklje iz kojih je sukljao crvenkasti dim, koji je simbolizirao krv koju je Rimokatolička crkva stoljećima prolijevala diljem svijeta u ime Boga.

Osim toga, ovom akcijom aktivistkinje su još jednom htjele skrenuti pažnju javnosti na seksističku, patrijarhalnu i homofobnu prirodu vjerske organizacije koja ovih dana bira svog novog poglavara.

Na svojim Facebook stranicama Femen su napisale kako ‘vatikanska politika onemogućava napredak’ te da svojim ‘srednjovjekovnim metodama želi vratiti svijet u mračno doma’.

“Vatikan mora umrijeti”, vikale su golišave prosvjednice misleći pritom kako moramo jednom zauvijek reći ‘dosta’ pedofiliji, homofobiji, kontroli nam ženskim tijelima i mizoginiji.

Unatoč tome što već i ptice na granama znaju kako članice feminističke organizacije Femen imaju osebujan način iskazivanja svog mišljenja, rijetki su upoznati s činjenicama kako je započela njihova borba.

Naime, one su se prvotno počele baviti problemima prostitucije, seks turizma i trafficinga u Ukrajini, a te teme su ostale i danas glavna motivacija njihovih akcija. Međutim, područje njigovog djelovanja se znatno proširilo pa se danas bore i protiv religija koje ugnjetavju žene te seksualne manjine te se iznimno zalažu za prava LGBT osoba, a također žele i ekonomski osnažiti položaj žena u svijetu.