Vijesti

13.03.2013. 11:40:55 (Libela.org / H-alter)

o gostovanju azerbajdžanskog predsjednika u hrvatskoj

Premijer organizacijama za ljudska prava: 'Kada budu dolazili po lovu u Vladu, neka se pitaju odakle dolazi'

(Foto: M.K. / H-alter)

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na sjednici Vlade i na prosvjed Kuće za ljudska prava i Centra za mirovne studije uoči dolaska predsjednika Azerbajdžana İlhama Alijeva u Hrvatsku.

"To je država koja nikada nije bila demokracija niti će biti. Ali je nepošteno i nepravedno napadati predsjednika Josipovića da se sastaje s korumpiranim diktatorom. On se bori za komercijalne ugovore naših tvrtki od kojih će se isplaćivati plaće našim radnicima, doprinosi, mirovine, pa i novac za te udruge. Drugi put kad budu dolazili u Vladu po lovu, neka se pitaju od kuda ta lova dolazi. Ima zemalja s kojima ne bismo surađivali, ali Azerbajdžan je iznad te crte", kazao je u svom stilu.

Podsjetimo, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije prosvjedom ispred hotela Esplanada u Zagrebu upozorili su danas na teška kršenja ljudskih prava u Azerbajdžanu, posebice novinara i novinarki, ali i aktivista i aktivistkinja, kao i političkih oponenata i oponentica sadašnjeg predsjednika İlhama Alijeva koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeće Europe u siječnju ove godine donijela rezoluciju u kojoj je izrazila zabrinutost sa situacijom u Azerbajdžanu i kritizirala restriktivnu implementaciju sloboda građana, nepravedna suđenja i nepotreban utjecaj izvršne vlasti, azerbajdžanske vlasti pritvorile su građane koji su protestirali protiv korupcije i siromaštva u sjeverozapadnom gradu Ismayilliu, te su prekinuli dva protesta u Bakuu pri čemu su uhapsili više od sedamdeset mirnih i nenasilnih prosvjednika, podsjećaju udruge.

Aktivisti i aktivistice držali su natpise s imenima nekih od uhapšenih prosvjednika. Među uhapšenima je i prominentni bloger Emin Milli, aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Rafto nagrade Malahat Nasibova, odvjetnik za ljudska prava Intigam Aliyev i istraživačka novinarka, dobitnica nagrade Fritt Ord Foundation i ZEIT Foundation Khadija Ismayilova.

Tagovi: azerbajdžan, centar za mirovne studije, kršenje ljudskih prava, kuća za ljudska prava, ljudska prava, prosvjed

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

mala:
Ne znam u čemu je tu problem. ljudi imaju pravo prosvjedovati, premijer ima pravo neslagati se. ili smo i mi u Azerbajdžanu? A što se tiče toga odakle novac koji financira udruge dolazi, sigurna sam da nitko iz bilo koje udruge ne bi i nije odbio novac od države jer posluje sa npr. Azerbajdžanom. Ili?
13.03.2013. 12:25
tajuska:
jedno je neslaganje koje se izrazava argumentima, a drugo je ovakvo nabacivanje izjava koje opasno smrde na 90-ete. I ne postoji drzavni novac. postoji novac poreznih obveznika, a to su firme i radnici/e. kroz drzavni proracun dio tog novca se raspodjeljuje i udrugama, ali jednako tako i gradanima/kama, poduzecima i sl. dakle novac radi jedan krug. usto vrli premijer nije shvatio bit prosvjeda, a to je krsenje ljudskih prava u azerbejdanu. prosvjedovalo se i pred ambasadama kad su se u tim zemlajama krsila ljudska prava. to se zove globalna solidarnost. i prosvjedovanje ni na koji nacin ne treba dovoditi u vezu s dobivanjem novaca iz drzavnog proracuna jer radikalizacija te izjave znaci da ce javni novac dobivati samo oni koji se bespogovorno slazu s premijerom. ova izjava je losa na tako mnogo razina da je gotovo nemoguce obuhvatiti sve njezine probleme. od nerazumijevanja uloge drzave, vlade, demokracije pa do nerazumijevanja civilnog drustva. neopisivo lose.
14.03.2013. 13:33

Stup srama

Iz drugih medija

AEM