Vijesti

18.03.2013. 08:45:25 (Radiosarajevo.ba)

religija, običaji i tradicije ne mogu služiti kao izgovor za nasilje

Vatikan, Iran, Rusija, Egipat i Sudan protiv deklaracije UN-a u kojoj se osuđuje nasilje nad ženama

Vatikan, Iran i Rusija nastavili su u petak s protivljenjem nacrtu deklaracije Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje nasilje nad ženama zbog pasusa o religiji, običajima i tradicijama, izjavili su diplomati i diplomatkinje, javlja agencija Fena.

Neslaganje prijeti da ne uspije 57. godišnja sjednica UN-ove Komisije o statusu žena koja se završava ovog petka. Više od 6.000 predstavnika i predstavnica civilnog društva sudjeluje u radu konferencije od 4. ožujka.

Dok skandinavske zemlje insistiraju da se u završnu deklaraciju uključi skup striktnih kriterija za borbu protiv nasilja nad ženama, druge zemlje, kao Vatikan, Iran, Rusija, Sudan i Egipat trude se da je ublaže, prenosi Radiosarajevo.ba.

Oni se posebno protive pasusu u kojem se tvrdi da religija, običaji i tradicije ne mogu služiti kao izgovor nekoj vladi da izbjegne svoju obavezu zaustavljanja nasilja.

Iste države su protiv toga da seksualni odnosi koje ženi nameće suprug ili partner budu smatrani silovanjem i osporavaju pozivanje na pravo na abortus.

Muslimanska braća u Egiptu ocijenila su u petak da je tekst o kojem se razgovara u UN-u u suprotnosti s islamom i da će dovesti do 'potpune propasti društva' u slučaju da bude usvojen.

Posljednji pokušaj UN-a da usvoji tekst o nasilju nad ženama propao je 2003. godine.

Prema jednom izvještaju Svjetske banke koji se spominjao na konferenciji, veći broj žena u dobi od 15 do 44 godine umre od nasilne smrti nego od malarije, side i raka zajedno.

Tagovi: deklaracija, egipat, iran, nasilje nad ženama, protiviti, religija, rusija, sudan, svijet, tradicija, ujedinjeni narodi, un, vatikan

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

Anti NWO propaganda:
A šta je s nasiljem nad muškarcima od strane žena (prevara, kurvanje, pakost itd itd)? Nemojte mi govorit da su žene ugroženije od muškaraca, kad su žene zaštićenije pred zakonom u odnosu na žene, pogotovo u slučaju skrbništva nad djecom.
18.03.2013. 16:27
Anti NWO propaganda:
A šta je s nasiljem nad muškarcima od strane žena (prevara, kurvanje, pakost itd itd)? Nemojte mi govorit da su žene ugroženije od muškaraca, kad su žene zaštićenije pred zakonom u odnosu na muškarce, pogotovo u slučaju skrbništva nad djecom.
18.03.2013. 16:28
Anonymus:
prevara i kurvanje nisu nasilje nad muškarcima,uostalom i muškarci varaju žene, a šta se tiče nasilja nad ženama i djecom,to je više muška domena nažalost. Ja još nisam pročitala negdje niti čula, da je dio nečije tradicije ili religije nasilje nad muškarcima ahahaha,nažalost, mi žene smo te koje od početka civilizacije smatraju smećem, bez obzira što mi donosimo ljude na svijet, nosimo u sebi život koji se razvija u nama ( opće je poznato da dijete u utrobi osječa podražaje izvana,negativne i pozitivne i da se zapravo već onda razvija njegov karakter )
Ne razumijem kako možeš reć da su muškarci ugroženiji od žena,nije mi jasno =/? Nemoj me krivo shvatit,ne smatram se niti uzvišenijim bićem niti nižim bićem,za mene su svi jednaki, ali je činjenica da smo potlačene i da puno zemalja ima jako pogrešan sustav
18.03.2013. 17:22
zlatan:
Složeno pitanje, ali generalno govoreći žene su ipak ugroženije. Ljudski život je također često puta neopravdano ugrožen, npr.kada je smrtna kazna u pitanju. Netko može gledajući gornji popis zemalja graknuti: gle u kakvom se društvu nalazi Rusija, ili Vatikan. A ja kažem u kakvom se društvu nalazi SAD / USA, kada u toj demokratskoj zemlji postoji mogućnost izricanja smrtne kazne maloljetnicima, uključujući još samo nekoliko možemo reći problematičnih zemalja. Gospon ANTI NWO PROPAGANDA, Vaše razmišljanje me podsjeća na one koji kažu da im je dosta terora gej populacije. Ja osobno nisam nikada čuo da su gej-dečki nekoga napali samo zato što su heteroseksualci. Ali zato svi znamo da su mnoge napali samo zato što su homoseksualci. Tuku ih po ulicama, čak ubijaju, ali retardima osušenog mozga to ne dolazi do njihove svijesti. Dapače, opravdavaju takvo nasilje. Gospon ANTI NWO PROPAGANDA, jeste li se ikada zapitali u kakvom se to društvu nalazite?
19.03.2013. 13:35
:
Ne može muškarac varat ženu onoliko koliko ona može glumiti da je vjerna.( J. cassanova)
26.03.2013. 11:13
kosee:
Ne znam zašto tako često muškarci smatraju da ako se ženama daju određena prava, da će se ta ista prava njima oduzeti. Ovo je borba za žene, a ne protiv muškaraca. Tužno je koliko su rijetki muškarci koji su spremni stati na stranu žena i koji se ne osjećaju zbog toga ugroženo.
26.03.2013. 13:56
:
iz nekih komentara jasno je da je dalek put do ravnopravnosti zena i muskaraca...kao sto je vec rekala/o kosee: zasto se borba za prava zena smatraju kao napad na prava muskaraca? ...naravno da postoji i nasilje zena nad muskarcima ali budimo iskreni, koliko slucajeva znamo ili smo culi za njih, da zena zlostavlja muskarca? sjetimo se samo svih onih zena koje su zavrsile izresetane iz oruzja njihovih partnera...
26.03.2013. 15:21

Iz drugih medija

AEM