U fokusu

Nova porcija srednjovjekovnih stavova

Ruski patrijarh Kiril: Feminizam je vrlo opasan

Ruski patrijarh Kiril: Feminizam je vrlo opasan

Facebook

Ruski patrijarh Kiril ocijenio je da je feminizam ‘vrlo opasna pojava’ te naglasio kako bi ‘žene trebale ostati kod kuće i odgajati djecu, a muškarci izvan doma zarađivati novac’.

“Smatram vrlo opasnim taj fenomen koji se naziva feminizmom, jer feminističke organizacije koje se na njega pozivaju ističu nekakvu pseudo slobodu za žene, koja bi se ponajprije trebala iskazivati izvan braka i izvan obitelji”, rekao je Kiril u tekstu objavljenom na internetskoj stranici patrijaršije.

“Ideologija na kojoj počiva feminizam ne odnosi se ni na obitelj ni na djecu, to je jedna druga funkcija žene, koja je često u suprotnosti s vrijednostima obitelji”, rekao je patrijarh tijekom susreta u utorak s jednom feminističkom skupinom iz Ukrajine, iz koje dolaze pripadnice skupine Femen, poznate po spektakluarnim prosvjednim akcijama obnaženih grudi.

“Muškarac bi trebao raditi izvan kuće, on bi trebao raditi, zarađivati novac, dok se žena treba brinuti za ono unutra, za ono gdje su djeca”, rekao je, inzistirajući na toj koncepciji kućanstva.

Jer, ‘ako se poništi ta iznimno važna uloga žene, posljedica će biti da će se sve raspasti, obitelj, a šire i domovina’, ustvrdio je.

“Ne govori se bez veze majka domovina”, zaključio je.

Patrijarh Kiril, bliski suradnik vlasti, koji je podupro Vladimira Putina za njegov izbor za Kremlj prošle godine, kritizirao je učestale prosvjede protiv režima u posljednjih više od godinu dana.