U fokusu

prepoznali prevaru! iziđite na referendum!

Dubrovčani i Dubrovčanke protiv golfa na Srđu

Dubrovčani i Dubrovčanke protiv golfa na Srđu

dubrovnikreferendum.com

Na referendumu o Srđu, po danas predstavljenim rezultatima istraživanja u Dubrovniku, 50 posto građana i građanki glasovat će protiv, 40 posto bit će za predloženi golfski park, a članovi inicijative Srđ je naš Igor Miošić i Enes Čerimagić pozvali su građane i građanke da glasuju protiv tog projekta.

Prema rezultatima novog istraživanja koje je na teritoriju grada Dubrovnika na uzorku od 400 ispitanika od 9. do 12. travnja proveo GFK Centar za istraživanje tržišta za naručitelja Heinrich Böll Stiftung, uvjerljiva većina Dubrovčana smatra da se kod spornog projekta golfa s vilama i apartmanima na Srđu radi o spekulaciji sa nekretninama. Približno je isti broj onih koji smatraju da Grad Dubrovnik nije u dovoljnoj mjeri zaštitio javni interes u spomenutom projektu, piše H-alter.

“Na pitanje kako će glasovati na referendumu, po rezultatima tog istraživanja, 50 posto građana/ki odgovorilo je da će glasovati protiv predloženog Urbanističkog plana uređenja (UPU), 40 posto će biti za, šest posto ne zna, a četiri posto nije odgovorilo na pitanje”, rekli su članovi inicijative Srđ je naš u naselju Mokošici predstavljajući rezultate istraživanja javnog mišljenja.

{slika}

Istaknuli su i da rezultati istraživanja govore da 56 posto građana i građanki smatra da predloženim UPU-om nije dovoljno zaštićen interes građana i građanki, a 39 posto ih smatra da je interes građana dovoljno zaštićen.

Isto tako, 57 posto građana Dubrovnika smatra da je predloženi projekt na Srđu u prvome redu špekulacija nekretninama, a ne golf u funkciji turizma.

Građani Dubrovnika prepoznaju ove i slične manipulacije od strane Razvoj golfa te stoga 62 posto građana i građanki više vjeruje sugrađanima i sugrađankama okupljenim u Inicijativu Srđ je naš koji se bore protiv ovog i sličnih štetnih projektata poput izgradnje HE Ombla, u odnosu na dva puta manje onih koji više vjeruju Razvoj golf-u (29 posto).

{slika}

“Pozivamo sve sugrađane/ke da odbace ovakav projekt i glasuju u skladu sa svojim uvjerenjem i povjerenjem koje imaju u svoje sugrađane okupljene u inicijativi Srđ je naš”, istaknuli su članovi te inicijative Igor Miošić i Enes Čerimagić.

Inicijativa je, istaknuto je, dosad višekratno upozoravala na mišljenja stručnjaka s Instituta Ive Pilara i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su ocijenili da je golfski park na Srđu dugoročno štetan za Dubrovnik i njegove građane te bi, da ih se pita, i sami glasovali protiv takvog projekta.

Igor Miošić rekao je kako predstavnici grada Dubrovnika kao ovlašteni predlagatelji Urbanističkog plana uređenja dosad nisu naručili nijednu neovisnu studiju, nego su se vodili investitorovim tvrdnjama.

Posljedica toga je da se plato Srđa pretvara u područje mastodonske izgradnje s ogoljenim javnim sadržajima, istaknuli su članovi inicijative.