U fokusu

I MI BISMO SUDJELOVALE U DONOŠENJU ODLUKA

Zašto trebamo mijenjati Zakon o referendumu?

Zašto trebamo mijenjati Zakon o referendumu?

Facebook

U kontekstu nedostatnog odaziva birača zbog kojeg rezultat referenduma nije obvezujući, značajno je napomenuti  da je u Dubrovniku izborima članova u Europskom parlamentu pristupilo 19,34 posto birača i biračica, dok se referendumu o pristupanju RH EU odazvalo 44,5 posto dubrovačkih birača i biračica.

Podsjećamo da je politička elita u slučaju referenduma o pristupanju RH EU prethodno promijenila Ustav  kako bi ukinula uvjet izlaznosti od 50 posto plus jedan birač/ica.Na tragu toga, Jagoda Munić je zaključila kako je ‘lakše ući u Europsku uniju, nego zaustaviti projekt’.

Međutim, u slučaju referenduma o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa odazvalo se 11.977 ili 31,5 posto birača i biračica. Ovakve rezultate GONG smatra još jednim u nizu dokaza da je odavno sazrelo vrijeme za promjenu i uređivanje Zakona o referendumu.

Istovremeno, rezultat izjašnjavanja na referendumu svjedoči o izgrađenom socijalnom kapitalu jer se protiv izgradnje golfskog parka izjasnio 10.051 birač, dok ih je za bilo 1.846. U tom smislu, građanska inicijativa Srđ je naš pokazala se kao značajan akter lokalnih političkih procesa te snosi odgovornost prema biračima i biračicama koje je uspjela katalizirati kako se njihov glas ne bi čuo samo svake četiri godine na regularnim izborima, nego i u međuvremenu.