U fokusu

Smrtonosne posljedice termoelektrane

Plomin C uzrokovat će čak 680 preuranjenih smrti

Plomin C uzrokovat će čak 680 preuranjenih smrti

Zelena akcija

Organizacije Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra prezentirali su u petak Greenpeaceovu analizu o skrivenim troškovima planirane termoelektrane Plomin C koja je pokazala kako će onečišćenje zraka uzrokovati preranu smrt oko sedamnaest ljudi na godinu, piše H-alter.

Takvom računicom dolazimo do zaključka kako će Plomin C biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva ako bude u funkciji 40 godina, koliko se zapravo predviđa.

“Vlada i HEP poticanjem ovog projekta postaju izravno odgovorni za veliki broj smrtnih slučajeva, za veliki broj bolesti vlastitih građana i građanki. Pozivamo Vladu da napokon odustane od ovog štetnog projekta i da se usmjeri modernizaciji elektroenergetske mreže kako bi se smanjili gubici distribucije električne energije, da uloži znatno veće napore u povećanje energetske učinkovitosti i da instalira što više obnovljivih izvora energije”, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Prema analizi koja je rađena na temelju metodologije koju koristi Europska agencija za okoliš, Plomin C će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme, te prosječno nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.

Ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti, a ukupni vanjski troškovi onečišćenja uzrokovanog samo ovim blokom doseći će 124,8 milijuna eura na godinu. Nastat će i troškovi vezani uz okoliš i društvo, uzrokovani utjecajem na biološku raznolikost, šume i vodne sustave u zemlji iz koje se uvozi ugljen.

“Onečišćenje zraka je najveća prijetnja zdravlju građana u Europi, a izgradnja TE na ugljen garantira pojačano onečišćenje za najmanje idućih četrdeset godina”, izjavio je Gergely Simon iz Greenpeacea.

Slične zaključke je donijela i studija studijom Zdravstveni trošak koji nitko ne plaća – kako nas TE na ugljen čine bolesnima, koju je HEAL (Health and Environment Alliance – najveća europska mreža koja se bavi utjecajem onečišćenja okoliša na zdravlje) objavio u ožujku ove godine, a u kojoj zaključuje da korištenje ugljena u TE, uključujući i prekogranični utjecaj, svake godine uzrokuje čak 243 milijuna eura troška za zdravstveni sustav Hrvatske.