Vijesti

04.05.2013. 06:17:24 - S.K.

zamjena uloga

Neudoban položaj: Muškarci kao seksualni objekti u reklamama!

Oglašivačka industrija već je odavno poznata po seksizmu, mizoginiji te prikazivanju žena uvijek kroz iste okvire. Žene su najčešće prikazane kao seksualni objekt, gotovu uvijek razgolićene bez obzira što reklamirale, ili pak kao brižne majke i supruge koje brinu za svoje najmilije.

Budući da mediji igraju izuzetno važnu ulogu u konstruiranju stereotipa i vrijednosti u društvu, tri studentice ženskih studija na Sveučilištu u Saskatchewanu odlučile su obrnuti rodne uloge i prikazati muškarce kao seksualne objekte.

Sarah Zelinski, Kayla Hatzel i Dylan Lambi-Raine fotografirale su muškarce u onim pozama u kakvim oglašivačka industrija najčešće snima žene te su sve reklamne slogane prilagodile muškom rodu.

Studentice su također upozorile kako konzumenti i konzumentice medije uvijek moraju kritički promišljati o sadržajima koje konzumiraju te ih nikada ne uzimati 'zdravo za gotovo'.

Pogledajte kako to izgleda u videu!

Tagovi: kayla hatzel i dylan lambi-raine, oglasi, oglašivačka industrija, reklame, rodne uloge, sarah zelinski, seksizam, stereotipi, studentice

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
Tako znači, samo su žene bijedno prikazane u reklamama? Kao da su reklame neka jako pametna stvar. A ono kada muškarce prikazuju kao debele idiote koji samo gledaju nogomet i loču pivušu, to nije seksizam? Po meni je to najgori mogući seksizam. A kada se na nekoj reklami vidi neko lijepo isklesano muško tijelo, znate li tko takve plakate ili reklame najviše mrzi? Upravo tromi i debeli muškarci, jer za imati isklesano tijelo, osim prirodne datosti, treba se i potruditi. Debeli loču i žderu, zato i mrze mišićave apolone. To je poznata stvar, nisam otkrio toplu vodu.
07.05.2013. 14:54

Iz drugih medija

AEM