U fokusu

Kazališni dug Zagorki

Razgovor s redateljicom Ivicom Boban

Razgovor s redateljicom Ivicom Boban

U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke održan je razgovor s Ivicom Boban, redateljicom kazališne predstave “Zagorka”: Kazališni dug Zagorki koji je vodila Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije. Osim što je poznata redateljica koja se može pohvaliti brojnim kazališnim predstavama koje je režirala, Ivica Boban je i koreografkinja, scenaristica, autorica raznih projekata i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti.

“Moj medij i područje struke je teatar i večeras ću pokušati evocirati zanose o stvaranju predstave i reflektirati se na Zagorkin život”- započela je Ivica Boban.

Komad koji je izveden u HNK-u inspiriran je Zagorkinim Kamenom na cesti,  a predstava je praizvedena 28. siječnja. 2011 godine. Ono što je bitno za tu dramu je da su prikazani događaji iz Zagorkina života i stvaralaštva. Predstava traje gotovo četiri sata, sudjelovalo je oko 70-tak glumaca, a s prikazivanjem ponovno kreće na jesen.

Kada se postavi pitanje motivacije da se napravi biografija o Zagorkinom životu, treba napomenuti kako se kod redateljice neka davna motivacija rodila još kad je imala 14, 15 godina i kada je ispod popluna s baterijom čitala njena djela u jednom dahu.

Ono što ju je kasnije motiviralo, bio je trenutak kad je radila na predstavi Alma Majer u Teatru ITD, te je radeći ju paralelno naišla na Lasićevu biografiju na osvrt na Zagorku. Zvali su je iz HNK-a da napravi domaći tekst, a kako u to vrijeme nije postojao nikakav suvremeni tekst koji bi ju intrigirao, odlučila je probati Zagorku.

“Mora me nešto motivirati i intrigirati da bi započela raditi na tome. Najviše sam motivirana ako se radi o vremenu u kojem smo živjeli, a koje se može reflektirati na vrijeme danas”- rekla je Ivica Boban.

U samom početku redateljica prepričava kako nije znala smjer, ali je bila fokusirana da stvori dramsku situaciju kroz sva njena djela. U radu joj je bilo najteže dolaziti do materijala, osobito djela Lasića i Đorđevića. Preko društva novinara je uzimala neke materijale, a jednako teško je bilo i doći do istine o onome što se zaista dogodilo u određenim momentima, jer je Zagorka neke stvari u odnosu na vlast drugačije formulirala.

Tijekom razgovora s redateljicom, Rada Borić se osvrnula i na činjenicu da je krila vezu s muškarcem mlađim od sebe 11 godina i da to nigdje nije dokumentirano. Redateljica je objasnila kako je vrijeme u kojem je živjela krivo za mnogo toga. O vezi nije mogla otvoreno govoriti, jer se seksualnost nije smjela spominjati. Od drugih ljudi je tražila sve ono što joj nisu mogli dati majka i otac, i iako je odnos s mnogo mlađim muškarcem svugdje zaobišla, čini se kako je baš on bio čovjek njenog života.

Zbog svega toga, Zagorka bi danas bila dobar primjer mladim ženama, jer ono što je doživjela kroz život od nasilja u djetinjstvu, ranog braka, nepravde i nepriznavanje od strane kolega, nešto  je protiv čega se i danas bore mnoge žene. Njezin primjer im može dati snagu da ustraju u borbi protiv diskriminacije i nasilja u svakom smislu.

Zagorka i čitav njezin život neiscrpan je izvor inspiracije, a kako je ona na redateljicu ostavila velik dojam i bila dio njenog života još od djetinjstva nadamo se realizaciji svih novih projekata koji nose njeno ime.

 “Željela bih napisati biografsku fresku i da cijeli komad bude o njoj samoj, jer mislim da ona to zaslužuje i danas mislim da joj to dugujemo. Bila je zaista izuzetna umjetnica i žena”- zaključila je Ivica Boban.