U fokusu

Lokalni izbori 2013.

Birališta su otvorena!

Birališta su otvorena!

3 758 638 građana/ki danas mogu glasati za općinske načelnike/ce, gradonačelnike/ce, župane/ice i njihove zamjenike/ce te za županijska, gradska i općinska vijeća.

Na izborima sudjeluju 104 političke stranke, 498 kandidacijskih lista grupa birača i 451 kandidat predložen od grupe birača. Ukupan broj kandidata je 56 560, a od toga je žena 28 posto. 

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a rezultate će gradska i županijska izborna povjerenstva objavljivati i dopunjavati kako budu pristizala. Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić podsjeća poslodavce da svojim zaposlenicima/cama danas moraju osigurati slobodno vrijeme za glasanje.

“Sukladno ustavnom pravu, poslodavci trebaju omogućiti svim svojim zaposlenicima, koji taj dan moraju raditi, da izađu na izbore i obave svoju građansku dužnost i pravo, odnosno da na izborima izraze svoju volju”, kaže Čufar Šarić.

Podsjetimo, članovi/ce predstavničkih tijela biraju se proporcionalnim sustavom, a pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice imaju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača/ica. Općinski načelnik/ca, gradonačelnik/ca, župan/ica i gradonačelnik/ca Grada Zagreba biraju se većinskim sustavom, a za pobjedu je potrebno osvojiti više od 50 posto glasova. Ako nitko nema taj postotak, dvoje kandidata/kinja s najvećim brojem glasova ide u drugi krug izbora koji će se održati 2. lipnja.