U fokusu

'oslobodite aminu'

Prva akcija Femena u arapskom svijetu

Prva akcija Femena u arapskom svijetu

Tri aktivistkinje Femena privedene su u srijedu ujutro u Tunisu nakon njihove prve akcije u arapskom svijetu, kao podrška tuniskoj aktivistkinji Amini Tyler, koja je u zatvoru od 19. svibnja.

Pred gomilom novinara i novinarki okupljenih ispred tuniske palače pravde, tri mlade žene u toplesu vikale su Oslobodite Aminu, koja je zatvorena u očekivanju procesa koji će se održati u četvrtak u Kairuanu, za protuzakonito nošenja suzavca.

“Ovo je prva akcija koju vodimo u arapskom svijetu, pripremila sam međunarodnu ekipu u Parizu te su u utorak poslane u Tunis”, objasnila je Ina Ševčenko, koja je na čelu Femena u Parizu.

Za napad na ćudoređe  može se dobiti čak i šest mjeseci strogog zatvora u Tunisu.

Podsjetimo, Amina Tyler, koja je prije nekoliko mjeseci potresla ovu muslimansku zemlju toples fotografijama objavljenim na internetu, uhićena je u nedjelju u svetom gradu Keruanu.

Amina je navodno planirala novu provokativnu akciju u Keruanu, koji je nakon Meke, Medine i Jerusalemu, četvrti po značaju za muslimane. U gradu je već vladala napetost jer su policija i vojska pokušavali spriječiti održavanje konferencije islamističke skupine Ansar al-Sharia, a ona je htjela napisati ‘Femen’ na na zidu u blizini glavne džamije.

Međutim, bijesna rulja se okomila na nju te joj počela prijetiti.