U fokusu

ANTIVLADINI PROSVJEDI U TURSKOJ

Više od tisuću uhićenih! Društvene mreže javljaju o poginulima, vlasti ne žele pregovarati sa ‘šačicom razbojnika’

Više od tisuću uhićenih! Društvene mreže javljaju o poginulima, vlasti ne žele pregovarati sa ‘šačicom razbojnika’

Facebook

Turski prosvjednici i prosvjednice u noći s nedjelje na ponedjeljak sukobili su se s policijom u nekoliko gradova i zapalili urede vladajuće stranke AK tijekom antivladinih prosvjeda što traju već četvrti dan.

U Izmiru, prosvjednici/ice su gađali zapaljivim projektilima urede vladajuće stranke AK, a na televiziji se moglo vidjeti dijelove zgrade u plamenu. Prema izvješću novinske agencije Dogan, vatrogasci su u međuvremenu ugasili vatru.

Prosvjednici/ice su se u Istanbulu koristili dijelovima nadstrešnica na autobusnim stajalištima, kockama iz kolnika i prometnim znakovima kako bi podigli barikade na glavnoj prometnici uz Bospor, gdje su tijekom noći izbili teški sukobi.

Ulice oko sjedišta predsjednika turske vlade Tayyipa Erdogana zatvorene su, a policija se koristila suzavcem kako bi zaustavila prosvjednike/ice koji su tijekom noći pokušali prići zgradi. Erdogan je odbacio optužbe da je autoritativni vođa te prosvjednike/ice nazvao ‘šačicom razbojnika izmanipuliranom od oporbe’.

{slika}

Policija je upala u trgovački kompleks u Ankari gdje su se sklanjali prosvjednici i uhitila nekoliko stotina njih. Prema dostupnim informacijama, od početka sukoba uhićeno je više od tisuću osoba.

U Ankari je više od 400 osoba ozlijeđeno, dok ih je u 15 u kritičnom stanju.

Iako službenih informacija nema, na društvenim mrežama su se pojavili podaci o poginulim prosvjednicima i prosvjednicama. Dok se na turskim ulicama vodi pravi građanski rad, tamošlji mediji ignoriraju zbivanja. Dakle, demonstrantima i demonstranticama su društvene mreže jedini dodir sa svijetom.

U međuvremenu se diljem svijeta održavaju akcije potpore turskim prosvjednicima/ama.

Podsjetimo, do nereda u Turskoj doveo je mirni prosvjed u parku Gezi, kao ‘posljednoj’ zelenoj oazi u centru Istanbula, kojeg su vlasti namjeravale srušiti kako bi se gradili luksuzni stanovi i shopping centar. Stoga, stotine prosvjednika/ica su tri dana spavali u parku pokušavajući zaštititi stabla od sječe. Međutim, kada su policajci upotrijebili suzavce, bitka za park je prerasla u nešto mnogo više – u borbu za pravo na prosvjed, slobodu i svrhavanje korumpiranih političkih elita.

{slika}

“Stotinima prosvjednika koji su bili u parku ugroženo je zdravlje velikim količinama suzavca koji je policija koristila. Jutros su šatori u kojima su ljudi spavali spaljeni, a suzavac je stvorio oblak magle”, javlja turski Greenpeace.

“Više se ne radi samo o stablima, nego o pritisku koji ova vlada vrši nad svojim narodom. Dosta nam je, ne slažemo se sa smjerom kojim ide ova zemlja”, rekao je 18-godišnji student Mert Burge.

“Ostat ćemo ovdje i spavati na ulici ako zatreba”, dodao je Burge koji se prosvjedima priključio nakon što je na Twitteru pročitao da je policija uporabila suzavac.

{slika}