U fokusu

zakon o jedinstvenom matičnom broju

Građani i građanke blokirali zgradu Parlamenta BiH-a

Građani i građanke blokirali zgradu Parlamenta BiH-a

Dijana Duvnjak

Građani i građanke nezadovoljni zbog neriješavanja izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva za novorođene bebe, nastavili su u četvrtak proteste u Sarajevu, zbog toga što Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMBG, već privremenu odluku na osnovu koje će se jedinstveni matični broj izdavati na 180 dana.

Prosvjednici i prosvjednice su u četvrtak ujutro uputili pisani zahtjev Parlamentu BiH i Vijeću ministara, zahtjevajući da odmah donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju, prenosi Slobodnaevropa.org.

Manja grupa građana i građanki je u znak prosvjeda provela noć ispred zgrade zajedničkih institucija.

“Nismo zadovoljni rješenjem ovog pitanja putem jedne odluke koju smatramo milostinjom i nedovoljno dobrom. Mi tražimo zakon”, rekao je predstavnik nefomralne grupe građana Šemsudin Maljević.

Stoga, građani i građanke su ponovno blokirali zgradu Parlamenta BiH-a.

Nekoliko poslanika i poslanica je pokušalo napusti zgradu Parlamenta BiH, ali su građani i građanke napravili živi zid i spriječili ih u tome. Međutim, mediji su uspjeli slikati jednu djelatnicu BIH parlamenta kako je uspjela pobjeći iz zgrade kroz prozor.

{slika}

Nekoliko službenika/ica Parlamenta pokušalo je pobjeći kroz prozor sa stražnje strane zgrade, ali su spriječeni.

Oko 16,15 osiguranje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande izašlo je na sporedni ulaz i pri pokušaju bijega gurnuli su demonstranta koji je pao na betonski stup i ozlijedio se.

Podsjetimo, prosvjede je potaknuo slučaj tromjesečne bebe Belmina Ibrišević koja hitno treba otputovati na liječenje u inozemstvo, no nije mogla jer ne posjeduje JMBG, pa prema tome ni putovnicu, zbog administrativne politike Bosne i Hercegovine.

Naime, djeca rođena u BiH nakon 12. veljače 2013. godine za državu, ili bolje rečeno, za njenu administraciju – ne postoje. Od tog datuma država ne izdaje matične brojeve novorođenim bebama jer Zakon o JMBG-u nije u skladu s Ustavom BiH.

Bebama se tek dodijele privremeni matični brojevi kako bi imale potrebnu zdravstvenu skrb. No, tu dolazimo do novog problema. Ukoliko je mališanima i mališankama potrebna pomoć u inozemstvu neće moći do putovnice jer se s privremenim JMBG-om one ne mogu izdavati.

Zbog tog začaranog kruga bešćutnih političara/ki i rigorozne administracije malena Belmina ne može na presađivanje koštane srži u Njemačku.

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata, prenosi Dnevni avaz. Međutim, građani i građanke traže da se ovakva situacija riješi jednom zauvijek kako svako malo ne bi morali prosvjedovati za novu Belminu.