U fokusu

'Vi ste krivi što ne živimo nego životarimo'

Odbili podršku stranaka: Vi ste krivi za ovo što se danas događa!

Odbili podršku stranaka: Vi ste krivi za ovo što se danas događa!

Facebook

Nakon što su jedna po jedna politička stranka pokušale se okoristiti građanskim prosvjedima i blokadom institucija BiH, prosvjednici okupljeni na platou odlučili su javno reagirati i nedvosmisleno odbiti podršku bilo koje političke stranke, prisvajanje i zloupotrebu opravdanog građanskog prosvjeda, prenosi Radio Sarajevo.

“Političke stranke iz FBiH se bezobrazno pokušavaju okoristiti prosvjedima građana i građanki, pokazujući time da kao i uvijek djeluju koordinirano sa svojim kolegama iz RS-a. Koristeći već dobro poznate metode mazanja očiju i podmetanja neistina, žele skrenuti pažnju s vlastite odgovornosti za sve probleme. E, pa ne može! Dosta je bilo”, napisali su prosvjednici u svom priopćenju.

“Mi, kao oni kojima je stalo do budućnosti sve djece u BiH, ma kako se zovu i odakle dolaze, dužni smo reagirati. SDA, SDP, SBB, SzBiH i svi ostali koji dajete podršku i na ovaj ili onaj način stajete na našu stranu – nemojte to činiti! Vi i jeste krivi za ovo što se danas događa. Vi ste krivi što svakog tjedna skupljamo pare da se bolesna djeca mogu liječiti. Vi ste krivi što nam bebe nemaju matične brojeve. Vi ste krivi što ne živimo nego životarimo. I zato nemojte biti licemjerni i pokušavati iskoristiti jednu plemenitu ideju za vlastitu promociju. Neće vam proći, provaljeni ste! Vi morate biti u službi nas, a ne obrnuto”, zaključili su.

“Ovim putem se obraćamo i prijateljima iz drugih gradova – nemojte koristiti pomoć političara u organizovanju prosvjeda! Njima je to samo skupljanje glasova i jeftinih političkih bodova. Kao i uvijek do sada, zloupotrijebit će dobru ideju za vlastitu korist. Braćo i sestre, ne dozvolite im to! Ne uzimajte od njih pare za prevoz, rekvizite, majice… Ako hoće da pomognu, neka počnu raditi u korist običnih ljudi!

Nama je svejedno je li beba iz Banja Luke, Tuzle, Mostara, Sarajeva, Bijeljine, Brčkog, Travnika… Nama je svejedno je li se dijete zove Marko, Mustafa, Miroslav, Ana, Aida, Antonija, Belmina, Branko, Branislav… Nama je svejedno SDA, SNSD, SDP, HDZ, SBB, SDS – nama ste svi krivi i odgovorni podjednako! Donesite trajno rješenje za JMBG. Počnite raditi svoj posao. Posao za koji ste plaćeni. Posao za koji vas mi plaćamo. Više nas ne možete zaustaviti!”, stoji u priopćenju za javnost koje su uputili organizatori protesta za JMB.

Na Kalemegdanu u Beogradu, kod spomenika Pobjednik, za danas je zakazan skup ‘Svi smo mi Belmina’, u znak podrške građanima Sarajeva koji protestuju ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, prenio je srbijanski Blic.