U fokusu

Animafest – promoviranje umjetnosti na najljepši način

Animafest – promoviranje umjetnosti na najljepši način

D.M.

Tjedan uzbudljivih i zanimljivih događanja vezanih uz Animafest polako je na svome kraju. Po broju posjetitelja i komentarima u medijima i na društvenim mrežama, mogu reći kako je festival ispunio sva svoja očekivanja. Tročlani žiri ovogodišnjeg Animafesta Gunar Strøm, Chris Robinson i Darko Bakliža glavnu nagradu festivala Grand prix dodijelili su belgijsko-francuskom filmu Usvajanje autora Laurenta Boileaua i Junga, dok je posebno priznanje žiri dodijelio francuskom filmu Slika autora  Jean- François Laguioniea.  Nagrada publike slijedi u nedjelju u 20 sati, nakon odgledanih svih projekcija iz Velikog natjecanja.

Ono na što se želim osvrnuti su popratna događanja Animafesta koja su upotpunila filmski program i omogućili umjetnicima da široj publici predstave svoj rad. Svakako jedna od najzanimljivijih stvari je suradnja Animafesta i Muzeja suvremenih umjetnosti Animation goes MSU. Umjetnicima i umjetnicama je omogućeno da sudjeluju u kreiranju programa na medijskoj fasadi muzeja, a od prijavljena 52 rada iz 16 zemalja odabrano je šesnaest radova. Svi oni karakteriziraju autorski pristup animacijskim tehnikama, od apstraktnih do narativnih radova, pa sve do zrcalnih projekcija i kolažiranja slika. Sve je to bilo moguće vidjeti ako ste se ovih šest dana između 20 i 23 sata našli u blizini Muzeja za suvremenu umjetnost. Bilo je zanimljivo promatrati reakcije slučajnih prolaznika i prolaznica, kao i fotografa i fotografkinja koji/e su htjeli/e zabilježiti ovaj projekt i svjedočiti zaista kreativnim radovima umjetnika iz cijeloga svijeta.

{slika}

Dok je Animation goes MSU bio rezerviran za fasadu muzeja, unutar muzeja se mogao pogledati projekt posebno naručen u povodu suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Svjetskog festivala animiranog filma. Animacijski pokus multimedijskog umjetnika  Ivana Marušića Klifa iskušavanje je dosega vlastite sklonosti eksperimentu. Projekt se zove Volim crtiće, a polazište projekta je fascinacija pokretom i zvukom što je i vrlo specifično za samog umjetnika, s obzirom na iskustvo u radu s glazbom, tonovima i šumom. Možemo reći da je Klifov projekt specifična poveznica između suvremene medijske umjetnosti i ranih eksperimenata u animaciji.

Svi ljubitelji/ice stripova, u galeriji ULUPUH mogli/e su pogledati izložbu crno-bijelih stripova nadahnuta kultnom češkom trilogijom crtanih romana Jaroslava Rudiša i Jaromira 99, prvim modernim crtanim romanom objavljenim u Češkoj Republici. Priča je smještena u 20. stoljeće, a roman je svjedočanstvo o ljudima na čije je živote generacijama utjecala Velika povijest, a koje predstavlja  voditelj željezničkog kolodvora Bily Potok Alois Nebel. Umjetnik Jaromira 99 nadahnuće za svoj rad pronalazi u tipičnim oblicima narodne umjetnosti u Jeseniku: socijalističkom realizmu i motivima iz tradicionalnih kolaža.

Prepuna dojmova mogu reći da je 23. izdanje Animafesta još jednom dokazalo da su dugometražni animirani filmovi ravnopravni s igranim, kao i s ostalim umjetnostima.  Pozdravljam projekte koji pružaju priliku za umrežavanjem i susretima profesionalaca i publike, i tako promoviraju umjetnost na najljepši mogući način.