U fokusu

Autonomna ženska kuća

‘Ravnateljstvo policije je suodgovorno za tragediju u Graboštinama!’

‘Ravnateljstvo policije je suodgovorno za tragediju u Graboštinama!’

Autonomna ženska kuća zahtjeva hitnu i detaljnu istragu suodgovornih vezano za dvostruko ubojstvo u Graboštanima, a takvima smatra izravno nadređene u Ravnateljstvu policije gdje je ubojica bio zaposlen. Za one koji su ‘nečinjenjem’ pridonijeli tragediji traži ‘najstrožu sankciju’. 

Tragedija se dogodila sinoć oko 21 sat kraj mosta preko rijeke Sunje na cesti između Velikog Krčeva i Graboštana u općini Majur, kada je službenik Ravnateljstva policije MUP-a svojim vozilom presreo i zaustavio automobil kojim se iz Krčeva vraćala njegova bivša supruga s dvije kćeri od osam i devet godina te njezin 45-godišnji prijatelj sa svojim 17-godišnjim sinom.

Policajac je iz prtljažnika izvadio automatsku pušku i počeo pucati po automobilu. Ubio je bivšu suprugu i njezinog prijatelja, a troje djece srećom je ostalo neozlijeđeno.

Zbog dugogodišnjeg nasilja žena je svojedobno napustila partnera (policajca) kako bi počela s djecom novi život bez nasilja. Opetovano je policiji prijavljivala nasilje i prijetnje ubojstvom, te je iz istog razloga prošle godine intervenirala i specijalna policija, navode iz Autonomne ženske kuće. 

Autonomna ženska kuća pita Ravnateljstvo MUP-a koje su mjere poduzete nakon intervencije specijalne policije, je li ubojica sankcioniran – stegovno, kao službena osoba, i kazneno zbog nasilja i prijetnji ubojstvom, te zašto institucije države ne primjenjuju zakone redovito i dosljedno kako bi zaštitili žrtve od nasilja i prevenirali ubojstva? 

‘Hoće li i ova tragedija kao i sve dosadašnje ostati nesankcionirana?’, pitaju se aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb. ‘Bilo bi to skandalozno!!!’, zaključuje se u izjavi koju u ime Autonomne ženske kuće potpisuje Neva Tolle.