U fokusu

privremeno poništena odluka vlade o zatvaranju grčke javne radiotelevizije ERT-a

Sud poništio odluku grčke vlade

Sud poništio odluku grčke vlade

Grčko Državno vijeće, najviši upravni sud u zemlji, u ponedjeljak navečer privremeno je poništio odluku vlade o zatvaranju javne radiotelevizije ERT-a. 

Nakon žalbe sindikata ERT-a na odluku o gašenju radiotelevizijskog signala koju je vlada neočekivano donijela u utorak navečer, Državno vijeće traži od nadležnih ministara da učine sve kako bi se osigurao ponovni “privremeni” rad javne televizije, rekao je pravosudni izvor. 

Podsjetimo, već sedam dana zaredom trajali su prosvjedi protiv zatvaranja ERT-a ispred zgrade televizije i na trgu Syntagmi, preko puta parlamenta.

Grčki konzervativni premijer Antonis Samaras tako je predložio svojim dvama partnerima u koalicijskoj vladi da javna radiotelevizija ponovo počne s radom pod nadzorom povjerenstva iz triju stranaka na vlasti koje bi imalo zadaću da “zaposli jedan broj novinara/ki koji će ponovno pokrenuti javnu radioteleviziju” dok se ne donese novi nacrt zakona o javnom audiovizualnom sektoru. 

Traženje najboljeg rješenja za novonastalu situaciju premijera Samarasa i čelnika PASOK-a (socijalisti), Evangelosa Venizelosa i Dimara (demokratska ljevica), Fotisa Kuvelisa još uvijek je u tijeku.