U fokusu

u ime svih obitelji

Američki san: Zelena karta i za istospolne parove

Američki san: Zelena karta i za istospolne parove

Američka vlada najavila je u ponedjeljak da će odsad i istospolni parovi moći tražiti zelenu kartu, dozvolu trajnog boravka, kao i vjenčani heteroseksualni parovi, a riječ je o još jednoj mjeri kojom se smanjuje diskriminacija LGBT osoba, prenosi Tportal.

Ta odluka je jedna od posljedica uredbe Vrhovnog suda Sjedinjenih Država od prošlog tjedna koja proširuje prava i socijalnu pomoć vjenčanim homoseksualnim parovima u saveznim državama koje priznaju takve zajednice.

Američka državna tajnica za domovinsku sigurnost Janet Napolitano je rekla da je predsjednik Barack Obama naložio saveznim organima da fleksibilno primjenjuju odluku Vrhovnog suda.

Tražila sam od imigracijske službi da razmatraju imigracijske molbe predane u ime jednog člana istospolnog para na isti način kao i one upućene u ime partnera različitih spolova, dodala je Napolitano u priopćenju.

Prva molba jednog vjenčanog gay para u New Yorku je odmah odobrena nakon odluke Vrhovnog suda. Jednog od dvojice muškaraca, stranca bez dokumenata iz Kolumbije, imigracijski sud je upravo trebao izbaciti iz zemlje.

Dvanaest saveznih država i Washington dozvoljavaju gay brakove. Nakon druge odluke Vrhovnog suda u srijedu, Kalifornija je nakon petogodišnje pauze ponovno uvela bračne zajednice istospolnih osoba