U fokusu

ČILE

Slučaj trudne djevojčice pokrenuo debatu o abortusu

Slučaj trudne djevojčice pokrenuo debatu o abortusu

Slučaj čileanske djevojčice, koja je ostala u drugom stanju nakon što ju je silovao majčin partner, ponovo je pokrenuo nacionalnu debatu o abortusu, u jednoj od najkonzervativnijih zemalja Južne Amerike.

Državna televizija objavila je da je djevojčica po imenu Belen, koja ima 11 godina, trudna 14 tjedana, a policija je uhapsila partnera njene majke, nakon što je priznao silovanje.

Naime, prekid trudnoće iz medicinskih razloga bio je u Čileu dozvoljen do 1973. godine kada ga je zabranio Augusto Pinochet. Sadašnja vlada konzervativnog predsjednika Sebastiana Pinere protivi se mijenjanju tog zakona.

Građani Čilea su u velikom broju oštro reagirali ovih dana u medijima, a neki su pokrenuli online kampanju, tražeći legalizaciju abortusa u slučajevima silovanja ili ako je život majke ugrožen, prenio je Associated Press.

Senat je prošle godine odbio tri prijedloga zakona, koji bi ublažili potpunu zabranu abortusa.

Jedan od njih predlagao je dozvolu prekida trudnoće, ako dva liječnika potvrde da za to postoje medicinski razlozi – rizik po život majke ili male šanse da fetus preživi. Prema drugim prijedlozima, abortus bi bio dozvoljen u slučaju silovanja.

Život djevojčice i bebe su ugroženi, upozorili su liječnici, ali abortus ne dolazi u obzir.