Vijesti

18.07.2013. 12:34:54 - S.K.

pozvao je da se 'vrati kući, prigrli islam i pakistansku kulturu'

Talibanski vođa napisao pismo Malali: 'Napali su te jer si vodila anti-talibansku kampanju'

Vođa pakistanskih talibana Adnan Rasheed poslao je pismo Malali Yousafzai, u kojem je istaknuo kako je šokiran napadom na 16-godišnjakinju te bi voljeo da se takvo što nikada nije dogodilo.

Rasheed je također napisao kako djevojka nije bila napadnuta zbog njene kampanje za obrazovanje djevojaka, nego jer je imala 'anti-talibansku retoriku', prenosi BBC.

Talibanski vođa je istaknuo kako osjeća posebnu emocionalnu povezanost sa 16-godišnjakinjom jer pripadaju istom plemenu Yousufzai, međutim, odbija osuditi napad na nju.

Žali za tim što je za njen rad čuo tek u zatvoru te što je nije mogao savjetovati prije napada, kojeg on oslovljava s 'nesreća', da se ostavi borbe za ljudska prava.

"Rekla si da je pero moćnije od mača pa su te napali zbog tvog mača, a ne zbog tvojih knjiga i škole", napisao je.

Pismo je završio pozvavši Malalu da se 'vrati kući, prigrli islam i pakistansku kulturu te upiše neku žensku islamsku školu u kojoj će koristiti olovku da razotkrije zavjere elita koje žele porobiti cijelo čovječanstvo'.

Podsjetimo, djevojka je napadnuta prije godinu dana te su joj talibani pucali u glavu i vrat dok je sjedila s kolegicama u školskom autobusu u kojem se s ostalim učenicama vozila kući nakon jutarnje nastave u Mingori, djelu Pakistana.

Srećom, Malala se uspješno oporavila u Velikoj Britaniji. Štoviše, za svoj rođendan prije šest dana je održala motivirajući govor u sjedištu UN-a u New Yorku."Stojim ovdje, jedna djevojka među mnogima, kako bi govorila, ne u svoje ime, nego u ime svih onih čiji se glas ne čuje. I za njihovo pravo na obrazovanje. Uzmimo u ruke knjige i olovke, jer one su naše najjače oružje. Jedno dijete, jedan učitelj i jedna olovka mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje. Obrazovanje prije svega", kazala je tada hrabra aktivistkinja.

Osim toga, više od 60.000 ljudi iz cijelog svijeta potpisalo je peticiju za dodjelu Nobelove nagrade za mir Malali.

Tagovi: adnan rasheed, anti-talibanska kampanja, edukacija, malala yousafza, napad, obrazovanje, pakistan, pismo, talibani, talibanski vođa

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM