Vijesti

28.07.2013. 13:28:36 - Libela

budi heroina svoga života

Dirljivo pismo oca kćeri: 'Ti si vrijedna interesa i nije tvoj posao držati njega zainteresiranim'

Američki psiholog Kelly M. Flanagan objavio je dirljivo pismo svojoj kćerki na svome blogu. Taj post na internetu je obišao svijet i potaknuo brojne roditelje da promisle o načinu kako odgajaju djecu i vrijednostima koje ih uče.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Draga moja djevojčice,

Nedavno smo tvoja majka i ja pretraživali Google. Negdje na pola tipkanja našeg pitanja, Google je ponudio listu najpopularnijih pretraga na svijetu. Na samom vrhu liste bilo je pitanje 'Kako ga držati zainteresiranim'.

To me je trglo. Pregledao sam bezbroj tekstova o tome kako biti seksi, kada ga voditi na sendvič, a kada na pivo i što raditi da bi se on osjećao pametnije i superiornije.

I naljutio sam se.

Draga moja, nije, nije bio i nikada neće biti tvoj posao da ga 'držiš zainteresiranim'.

Draga moja, tvoj jedini zadatak je da znaš duboko u sebi – u tom nepoljuljanom mjestu koje nije zbunjeno odbijanjem, gubitkom i egom – da si ti vrijedna interesa. I ako se uvijek možeš sjetiti da je i svatko drugi vrijedan/a interesa/a, bitka tvog života će biti najvećim dijelom osvojena. Ali o tome drugi put.

Ako možeš vjerovati u sebe na ovaj način, bit ćeš privlačna u najvažnijem smislu te riječi: privući ćeš pažnju dječaka koji je sposoban sam sebe zainteresirati i koji će željeti provesti svoj život investirajući svoje interese u tebe.

Draga moja, želim ti pričati o dječaku kojeg nema potrebe držati zainteresiranim, jer on zna da si ti interesirana.

Nije mi važno ako stavlja laktove na stol dok jede – dok god svoje oči drži na tvom nosiću dok se smiješ. I ne može te prestati gledati.

Nije mi važno ako ne može igrati golf sa mnom – dok god može da se igra sa djecom koju mu budeš podarila i na sve divne i frustrirajuće načine otkrije da su ista kao ti.

Nije mi važno ako ne prati svoj novčanik – dok god prati svoje srce ono će ga voditi ka tebi.

Nije mi važno je li jak – dok god ti daje prostora da pokazuješ snagu koju imaš u svom srcu.

Uopće mi nije važno za koga glasuje – dok god tebi svakodnevno ukazuje čast i poštovanje u kući i svom srcu.

Nije mi važno koje je boje kože – dok god platno vaših života boji bojama strpljenja, požrtvovanja, ranjivosti i nježnosti.

Nije mi važno ako je odgajan u ovoj ili onoj religiji, ili ni u jednoj religiji – dok god je odgajan da cijeni ono što je sveto i da zna da je takav svaki trenutak života i svaki trenutak života s tobom.

I na kraju, ako naiđeš na takvog muškarca i on i ja nemamo ništa drugo zajedničko, bit će nam zajednička najvažnija stvar:

TI.

Jer, na kraju krajeva, draga moja, jedina stvar koja je potrebna da bi ga 'držala zainteresiranom' si ti.

Tvoj vječno zainteresiran muškarac,

Tata

Kelly M. Flanagan je nakon tog pisma istaknuo kako je taj post posvećen njegovoj kćeri, ali želi da ga pročitaju i žene diljem svijeta kako bi shvatile da je njihova vrijednost i snaga u njima samima.

"Napisao sam ga za svaku odraslu ženu koju sam upoznao u mojoj ordinaciji i izvan nje. Žene koje nikada nisu imale glas oca. Napisao sam ga i za generaciju dječaka koji će biti muškarci i koje treba sjetiti što je stvarno važno. Kako bi moja djevojčica našla nježnog životnog suputnik potrebno je da bar jedan od vas shvati ovo što sam napisao", pojasnio je.

Tagovi: djeca, djevojčica, kćer, odgoj, pismo, post, postsocijalizam, roditelji, roditeljstvo, sad, vrijednosti

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

jebateled:
konaćno netko tko govori razumom i srcem a ne da samo da baljezga.Kada svi budemo uputili svoju djecu na ovaj put poštovanja i poniznosti uistinu će doći zlatno doba na zemlji!
18.08.2013. 14:14
andro:
naravno da je svim očevima(roditeljima) najvažnija sreća njihove djece
19.08.2013. 14:18

Iz drugih medija

AEM