U fokusu

90 posto žena osjetilo je olakšanje nakon pobačaja

Novo istraživanje o emocijama žena nakon pobačaja

Novo istraživanje o emocijama žena nakon pobačaja

Novo istraživanja sa Sveučilišta u Kaliforniji iz San Francisca (USCF) otkriva da tjedan dana nakon pobačaja većina žena osjeća olakšanje. Mnoge žene koje su sudjelovale u istraživanju potvrdile su i određene negativne emocije vezane za pobačaj koje su prošle, ali to ne znači da ga smatraju lošom odlukom, donosi thinkprogress.org.

Istraživači/ce su ispitivali/e više od 800 žena koje su zatražile pobačaj između 2008. i 2010. godine. Sudionice se ispitivalo o 6 emocija: olakšanju, sreći, žaljenju, krivnji, tuzi i ljutnji. 90 posto žena koje su bile u mogućnosti pobaciti zabilježile su osjećaj olakšanja. Čak i 80 posto žena koje su zbog pobačaja osjećale primarno negativne emocije, poput žaljenja ili tuge svejedno je tvrdilo da je njihova odluka ispravna. Istraživači/ce su potvrdili/e da su osobni osjećaji vezani za pobačaj nevjerojatno različiti i ovisni o specifičnoj situaciji svake žene te sugeriraju da one žene koje su teže došle do prilike za pobačajem ili prekinule trudnoću koja nije bila sasvim neplanirana, obično češće osjećaju negativne emocije zbog tog iskustva.

Istraživači/ce također upozoravaju da državni zakoni koji nalažu da žene prije pobačaja potraže savjetovanje ili obave ultrazvuk, mogu pogoršati ženine negativne emocije vezane za pobačaj. Naravno, takvi uvjeti na državnoj razini posebno su i kreirani kako bi žene preispitivale svoju odluku o prekidanju trudnoće i nastoje pojačati stigmu koja je već ionako s pobačajem povezana. Žene su savjetovanja često primorane potražiti u desno-orijentiranim “kriznim centrima za trudnoću” koji im onda sugeriraju netočne informacije o rizicima pobačaja, kao i rasprostranjenu protivnu izboru ideju da pobačaj obično vodi depresiji i ostalim duševnim problemima. 

Prijašnje studije potvrdile su da žene obično već donesu svoju odluku o pobačaju prije nego li se obrate liječniku, a periodi čekanja ili savjetovanja ne mijenjaju njihovo mišljenje o ispravnosti te odluke.