U fokusu

diskriminacija u iranu

Izabranu političarku diskvalificirali jer je ‘previše zgodna’

Izabranu političarku diskvalificirali jer je ‘previše zgodna’

Iranka Nina Siahkali Moradi diskvalificirana je iz izborne utrke za Gradsko vijeće Qazvina, polumilijunskog drevnog iranskog grada, jer je ‘previše zgodna’, prenose brojni svjetski mediji.

Naime, ova 27-godišnjakinja je prema rezultatima bila 14 na listi od 163 kandidata/kinje te je trebala ući u Vijeće. Međutim, odmah po objavljivanju rezultata, revizijski odbor ju je diskvalificirao uz obrazloženje da ‘ne žele manekenke s piste u Vijeću’.

“Izabrana je samo na temelju mladosti i ljepote”, priopćeno je iz revizijskog odbora, a brojni konzervativni političari su podržali ovakvu odluku ističući kako se Moradi ‘nedolično odijeva i ponaša’.

Međunarodna organizacija za ljudska prava u Iranu, koja bi trebala pratiti i upozoravati na kršenje ljudskih prava, objavila je kako je mlada studentica arhitekture uskraćena za mjesto u Vijeću zbog toga što ‘ne poštuje islamski kodeks ponašanja’.

Kako objašnjavaju politički analitičari i analitičarke, kandidati i kandidatkinje mogu biti diskvalificirani dok traje kampanja, ali ne i kada se objave rezultati ukoliko je glasovanje bilo legitimno. Stoga, riječ je o kršenju prava.

Ovakav potez tamošnji vlasti je sigurno uvjetovan strahom i prijezirom od novih, progresivnih ideja koje bi Moradi donijela u Gradsko vijeće.

Njen slogan je bio ‘Nove ideje za novu budućnost’, a primarni fokus njene kampanje su bile žene i mladi. Moradi se zalaže za veću zaštitu ženskih prava, uključivanje mladih osoba u politiku te obnovu Qazvina.