U fokusu

390 kuna mjesečno

Redoviti/e studenti/ce s navršenih 26. godina gube zdravstveno osiguranje

Redoviti/e studenti/ce s navršenih 26. godina gube zdravstveno osiguranje

S prvim danom srpnja svi/e redovni/e studenti/ce koji/e imaju više od 26 godina ostali su bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje jer se novim zakonskim odredbama ukida dosadašnja mogućnost da redoviti/e student/ice stariji od 26 godina pravo na osnovno zdravstveno osiguranje ostvari putem visokoškolske ustanove, prenosi Novi list.

Naime, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju od sada će studenti/ce s navršenih 26 godina sami/e morati snositi troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja što na godišnjoj razini iznosi trošak od 4.000 kuna. Na mjesečnoj će, pak, razini za studente/ice starije od 26 godina ta nova zakonska odredba značiti dodatno izdvajanje u iznosu od 390 kuna.

“Redovitim studentima/icama bez obzira koliko imaju godina moraju biti zajamčena osnovna studentska prava. Nevažno je s koliko je godina netko krenuo na studij, bitno je samo da ima status redovitog studenta/ice. Do sada je bilo pravilo da su studenti/ce od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1. srpnjem prema novom Zakonu to postaje nemoguće”, pojasnio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Sven Pal za Novi list.

Dodao je kako je alternativa bračna zajednica. Problematična je i činjenica što ne kreću svi/e na fakultete nakon završetka srednje škole te započinju studirati tek u 20-im godinama.

“Alternativa im je bračna zajednica, jer nakon 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje moći će ostvariti samo putem bračnog partnera”, rekao je.

Još je veći apsurd, dodaje Pal, što redovni/e studenti/ce zapravo nemaju nikakva prava, jer zbog studija ne mogu ostvariti status zaposlene osobe, kao ni registrirati se kao nezaposlena osoba.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog/e studenta/ice ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26. godine svi završe svoje fakultete jer se u ‘Hrvatskoj predugo studira’.