U fokusu

Europske zemlje apeliraju na Povorku ponosa u Beogradu

Vlada treba osigurati ‘proslavu raznolikosti’!

Vlada treba osigurati ‘proslavu raznolikosti’!

Ambasade više europskih zemalja te Kanade i Australije podržale su održavanje Povorke ponosa u Beogradu i pozvale srpske vlasti da za njegove sudionike osiguraju miran i siguran ambijent.

Dostojanstven i miran Pride trebao bi se održati 28. rujna. Dosadašnja beogradska iskustva vrlo su negativna; Povorka je 2009. godine bila zabranjena, 2010. je održana uz masovno prisustvo policije, 2011. godine je zabranjena iz sigurnosnih razloga, a 2012. je održana u zatvorenom prostoru, umjesto na ulici. 

Apel srpskim vlastima su uputile ambasade Velike Britanije, Nizozemske, Norveške, Italije, Španjolske, Portugala, Austrije, Danske, Švedske, Finske, Hrvatske, Belgije, Kanade i Australije. U pismu upućenom premijeru Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću navodi se da su organizatori Povorke već tražili potrebne dozvole i izražena je nada da će vlasti u Srbiji odgovoriti na taj zahtjev.

Zemlje potpisnice apela još su jednom podsjetile da su širom svijeta članovi LGBT zajednice izloženi diskriminaciji, te da vlade moraju garantirati njihova prava što nedvojbeno zahtijeva aktivnu, konzistentnu i odlučnu politiku državnih institucija, uključujući podjednako i centralne i lokalne organe vlasti.

Ambasade su apelirale i da se “stane na kraj nekažnjavanju” odgovornih za nasilje i prijetnje sudionicima Povorke, uz napomenu da takve aktivnosti trebaju biti procesuirane u skladu sa zakonima države Srbije.

“Uspješno održavanje Tjedna i Povorke ponosa unaprijedilo bi sve što je do sada učinjeno na promoviranju prava LGBT osoba”, piše u poruci, u kojoj je pozdravljeno usvajanje antidiskriminacijske strategije i zakonskih rješenja za suzbijanje govora mržnje.