U fokusu

Reakcija pučke pravobraniteljice:

“Prije referenduma Sabor treba mišljenje Ustavnog suda”

“Prije referenduma Sabor treba mišljenje Ustavnog suda”

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović izdala je priopćenje u vezi utvrđivanja datuma referenduma, nakon što je inicijativa ‘U ime obitelji’ pisala predsjedniku RH, Ivi Josipoviću, javlja večernji list.

” Smatramo potrebnim istaknuti kako najnovije ideje o tome da Sabor raspiše novi referendum kojim bi se spriječila prethodna referendumska inicijativa doživljavamo kao izbjegavanje demokratskog procesa.  Demokratska procedura zahtijeva da Sabor, ako su se za to stekli uvjeti, raspiše referendum na predloženo pitanje. U pitanjima tumačenja Ustava u odnosu na sadržaj ljudskih prava, ključnu ulogu ima Ustavni sud. Stoga, prije raspisivanja referenduma hrvatski Sabor treba zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom” – piše Vidović.

“Odredbe Ustava koje govore o ljudskim pravima ili imaju izravan utjecaj na ostvarenje tih prava ne bi trebale biti podložne promjenama putem referenduma jer se u protivnom postavlja pitanje koja bi sve ljudska prava na ovaj način mogla biti ograničena ili dokinuta”,  dodaje Vidović.