U fokusu

javnost protiv antigej zakona

Odbila pjevati na Olimpijskim igrama zbog Putinovog antigej križarskog rata

Odbila pjevati na Olimpijskim igrama zbog Putinovog antigej križarskog rata

Iako su je pozvali da bude ambasadorica zimskih Olimpijskih igara u Rusiji iduće godine, glazbenica Cher je to odbila, prenosi The Guardian.

Pjavačica, koja je već dugi niz godina zagovorlica LGBT prava, istaknula je kako je zgrožena Putinovim antigej križarskim ratom te da ne razumije čemu ta silna mržnja prema homoseksualcima.

“Zanima me zašto je eksplodirala sva ta mržnja prema homoseksualcima”, upitala je Cher i prisjetila se početaka svoje karijere i braka sa Sonnyjem Bonom. Dodala je kako su ih mrzili jer su se ‘drugačije odijevali’, a njega su nazivali ‘pederom i tukli ga jer se nije uklapao u društvene norme’.

Podsjetimo, Rusija je donijela zakon protiv homoseksualne propagande kojim se brani isticanje bilo kakvih LGBT obilježja i zagovaranje prava za LGBT osobe u Rusiji. Preciznije, zakon kažnjava sve, uključujući i turiste, kaznom u iznosu 200.000 rubalja (6.240 dolara) za ‘propagiranje ne tradicionalnih seksualnih odnosa’. Pala su čak i prva uhićenja.

Osim toga, u lipnju ove godine je predložen zakon kojim se brani posvajanje djece iz zemalja u kojima su ozakonjeni istospolni brakovi, a početkom rujna počao se pripremati i zakon kojim bi se oduzela djeca gej roditeljima.

Novi moment je ideja zastupnik u Dumi, Mikhail Degtyarev, da se zabrani doniranje krvi i organa homoseksualnim osobama, ali bi im zato mogla osigurati besplatne tretmane za ‘preobraćanje na heteroseksualnost’.

Homoseksualnost je u Rusiji do 1993. bila kazneno djelo, a sve do 1999. smatrala se psihičkom bolešću.

Cher nije prva osoba koja je u javnosti otvoreno osudila ovaj ruski antigej rat. Naime, švedska skakačica u vis Emma Green, američki trkač Nick Symmonds, ruske trkačice Kseniya Ryzhova i Tatyana Firova, kao i finski ministar kulture i sporta Paavo Arhinmaki na svoje su načine u Rusiji prkoslili Putinovom antigej zakonu.