U fokusu

Stop ratu u Siriji!

Žena u crnom: Zaustavite stradanja nedužnih!

Žena u crnom: Zaustavite stradanja nedužnih!

Žena u crnom

Aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom prosvjedovale/i su u srijedu na Trgu Republike u Beogradu protiv rata u Siriji i najavljene vojne intervencije u toj zemlji nastojeći na taj način ukazati kako u ratu najteže stradaju djeca i žene.

“Šaljemo poruku solidarnosti civilnom društvu u Siriji i odlučno se protivimo vojnoj intervenciji jer će u njoj najviše stradati nedužni civili i civilke. Najteže stradaju djeca i žene”, naglasila je koordinatorica Žena u crnom Staša Zajović.

‘Stop ratu u Siriji!’, ‘Prekinite rat odmah’, ‘Ne napadajte Siriju’, ‘Solidarnost s civilnim stanovništvom u Siriji’ samo su neke od poruka koje su istaknute na prosvjedu. Transparenti su bili napisani na srpskom, engleskom i arapskom jeziku.

“Napad kemijskim oružjem u kojem je stradalo oko 1.500 ljudi izvršen je 21. kolovoza u okolici Damaska. Još uvijek nije dokazano jesu li ga počinile režimske ili pobunjeničke snage, a taj napad može poslužiti kao povod za vojnu intervenciju protiv sirijskog režima. Na osnovu izvještaja UN o kemijskom napadu nameće se zaključak o potrebi rješavanja sirijske krize pregovorima i mirnim putem. To zahtijeva ogroman postotak građanstva u svijetu, prije svega mirovni pokreti.  I mi se pridružujemo tim zahtjevima. Neophodno je da se kemijsko oružje u Siriji bez odlaganja uništi, ali ne samo u Siriji nego svugdje u svijetu (naročito u Rusiji i SAD, koje raspolažu najvećim zalihama tog oružja)”, navele su Žene u crnom, prenose e-Novine.

“Potpuno su neprihvatljivi izgovori za vojnu intervenciju, a prije svega oni da se njome navodno brane ‘demokracija i ljudska prava’. Očigledno je da bi vojna intervencija predstavljala kršenje međunarodnog prava. Intervencija je isključivo u funkciji politike geostrateških interesa, profita vojno-industrijskog kompleksa i trgovine oružjem. Vojnom intervencijom ratni sukob bi se iz Sirije proširio na cijelu bliskoistočnu regiju, s ozbiljnom opasnošću po ionako krajnje krhki svjetski mir”, ističe se u pismu koje su Žene u crnom uputile domaćoj i inozemnoj javnosti.