U fokusu

Ususret paradi ponosa u Srbiji

‘Gej parada po svaku cijenu’

‘Gej parada po svaku cijenu’

Članovi i članice Organizacijskog odbora ovogodišnje Povorke ponosa poručili su da bi se šetnja pripadnika LGBT zajednice, zakazana za subotu 28. rujna, trebala održati bez obzira kakva je sigurnosna procjena, prenosi rts.rs.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Goran Miletić, sigurnosna procjena napravljena prošlog tjedna je pozitivna, ‘ali čak i da nije, to ne bi trebalo biti razlogom za neodržavanje Parade ponosa’.

“Nismo vidjeli sigurnosnu procjenu, ali neslužbeno znamo da je pozitivna. Prije nekoliko dana je odrađena dopuna, ali ne znamo kakva je. Ne slažemo se ni s kakvom negativnom sigurnosnom procjenom jer ona ne smije biti razlog za otkazivanje Parade ponosa”, poručio je Miletić.

Član Organizacijskog odbora Boban Stojanović istaknuo je da je Parada ponosa naišla na slične probleme kao i ranijih godina, kada brojne institucije nisu željele da imaju bilo kakve veze s LGBT zajednicom.

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić rekla je kako je neophodno povećati javni pritisak na nadležne da objave sigurnosne procjene, jer je na osnovu tih dokumenata Parada zabranjena prethodnih godina.

“ZahtIjevamo i da se u svakom gradu odredi po jedan policajac koji će se baviti problemima i nasiljem nad LGBT populacijom, kao i konkretne rezultate u procesuiranju odgovornih za rizike i nasilje zbog kojih je Parada zabranjivanja”, rekla je Mičić.