U fokusu

Politička prepucavanja

Europski sud za ljudska prava utvrdio da Hrvatska krši slobodu izražavanja

Europski sud za ljudska prava utvrdio da Hrvatska krši slobodu izražavanja

Europski sud za ljudska prava ( ESLJP ) presudio je, u još uvijek nepravomoćnoj presudi, da je Hrvatska kriva za kršenje slobode izražavanja u slučaju Stojanović protiv Hrvatske. U slučaju Stojanović protiv Hrvatske radi se o tužbi liječnika Josipa Stojanovića koji je tužio Hrvatsku zbog presude za kletvu ministra zdravstva.

Naime, 1997. godine tjednik Imperijal objavio je dva članka gdje se u prvom članku u naslovu članka Stojanoviću pripisalo da je rekao da je tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang radio određene makinacije u ministarstvu, dok je prema Stojanovićevim tvrdnjama u drugom članku tjednik neovlašteno objavio sadržaj telefonskog razgovora te neispravno prenio sadržaj istog. Zbog ta dva članka hrvatsko je pravosuđe presudilo da je Stojanović klevetao i narušio ugled ministra Hebranga

No, Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je Hrvatska tom presudom prekršila Stojanovićevo pravo na slobodu izražavanja te naredio da Stojanoviću kao pravičnu naknadu Republika Hrvatska plati ukupno 7.100 eura. U presudi ESLJP navodi da se naslovi članaka mogu isključivo pripisati uredniku tjednika, a kako Stojanović u razgovoru nije koristio riječ makinacije ne može biti niti odgovoran za naslov članka pa time niti rušenje ugleda i klevetu ministra. Što se tiče drugog članka ESLJP je utvrdio da je hrvatsko pravosuđe presudu temeljilo isključivo na iskazu novinara koji je htio dokazati točnost svojeg članka interpretacijom razgovora sa Stojanovićem, te je hrvatsko pravosuđe pogrešno protumačilo Stojanovićeve izjave kao činjenice umjesto kao vrijednosne stavove istinitost kojih nije dokaziva.

 I što je važno, ELJSP je naglasio da se opseg odgovornosti za klevetu ne može širiti izvan riječi koje sama osoba izgovara, niti da pojedinac može biti odgovoran za izvješća ili navode drugih osoba o njihovim riječima.